Гейнал у Станиславові


Хто бував у Кракові, той, мабуть, знає про відому туристичну атракцію цього міста. Щогодини на високій вежі Маріацького костелу в центрі Кракова з’являється сурмач і виграє урочисту мелодію – гейнал.

Колись це слово означало релігійну пісню, і є легенда, що в сиву давнину хлопець-сурмач урятував місто від татарського набігу, загравши гейнал і подавши містянам сигнал тривоги, пише ЗК

Але не всі знають, що подібна традиція існувала і в нашому місті. Щоправда, з’явилася вона досить пізно – лише в 1900 р. Її започаткували служителі костелу єзуїтів (тепер Свято-Троїцький кафедральний собор на вул. Грюнвальдській, 1). Щоранку, рівно о п’ятій годині з вежі костелу єзуїтів починали звучати гарні мелодії трубача, який своєю грою прославляв Матір Божу. Гра на трубі тривала аж до шостої ранку. Трубач вигравав мелодії різних релігійних пісень, присвячених Богородиці. У його репертуарі були популярні на той час релігійні гімни «Сердечна Матір», «Твоя честь і хвала», «Коли ранні встають зорі…».

На жаль, у пресі немає інформації про те, як довго протривала ця традиція і як ставилися до неї мешканці сусідніх будинків, розбуджені о п’ятій ранку релігійними мелодіями. Мабуть, сусіди були терплячими, бо точно відомо, що в 1902 р. ця традиція ще існувала.