Girls Can! Юні франківчанки зможуть спробувати свої сили в ІТ-сфері


2 квітня свої прозорі двері відкриє Освітній простір для технічної та ІТ-освіти для дітей та підлітків, який в цей самий день почне заняття як для дітей та підлітків, так і для вчителів інформатики.
Протягом наступних декількох місяців цей освітній простір стане майданчиком для розробки та реалізації навчальних програм та курсів для технічної та ІТ освіти для дітей та підлітків. Особливістю цього простору стане акцент на підтримці та ранній професійній орієнтації дівчат в технічній та ІТ сфері, які мають складати не менше половини навчальних груп.
 
Ще й досі дівчат часто виключають з переліку претенденток на ролі майбутніх винахідниць, іноваторок та технічних спеціалісток, обмежуючи їх розвиток іншими “гуманітарними” освітніми траекторіями. Часом своїми необережними діями чи словами це роблять інші люди - вчителі, батьки або однолітки. Часом самі дівчата обмежують свої можливості, не маючи підтримки позитивних рольових моделей. Часом ці вузькі доріжки “прокладаються” та закріплюються медійними картинками та суспільною думкою. А часом причиною цьому є застарілі підходи ранньої профорієнтації та неефективні навчальні методи, які не справляються з завданням “розбудити” в дівчатах (та в хлопців) технічну цікавість та прагнення до нових відкриттів.
 
Цей проект є спробою створити позитивну альтернативу, в першу чергу, на рівні інновативних навчальних методик, які з раннього віку можуть допомагати розкривати потенціал “технічної творчості” і дівчат, і хлопців. Адже суспільству потрібні щасливі та реалізовані люди, які знайшли себе як винахідниці і винахідники, інженери та інженерки, ІТ-шники та ІТ-шниці - або як представники та представниці будь-яких інших професійних напрямків, які знайшли своє покликання.
 
Освітній простір відкривається в рамках проекту “Girls Can! Неформальна технічна та ІТ освіта для дівчат як шлях до сталого та стійкого економічного розвитку”. Проект “Girls Can! Неформальна технічна та ІТ освіта для дівчат як шлях до сталого та стійкого економічного розвитку” не є проектом виключно для дівчат, але проектом, покликаним сформувати дієву модель рівних можливостей для спільного розвитку технічних та комунікативних навичок у школярів різної статі віком від 7 до 14 років. В рамках цього задуму партнери проекту:
  • апробовуватимуть інновативні навчальні моделі та методи;
  • ділитимуться такими методиками з викладачами шкіл та позашкільних навчальних закладів;
  • формуватимуть спільноту освітніх експертів, які працюють в полі технічної та ІТ освіти для дітей та підлітків;
  • створять сучасне дружнє середовище у вигляді центру неформальної технічної освіти на базі проекту Промприлад.Реновація.
Окрім того, проект супроводжуватиметься інтенсивної комунікацією та дискусією про можливості дівчат в технічній та ІТ сфері, а також створенням умов та мотивації для того, щоб вони спробували себе в цій сфері.