Гірські провідники розповідають, як правильно спланувати похід в Карпати


Коли гори кличуть! Прикарпатські рятувальники закликають туристів повсякчас дбати про безпеку під час гірських походів. З початку року в Карпатах заблукали понад три десятки туристів. Деякі з них зійшли з маршрутів через отримані травми.

Найчастіше на місцевості губляться туристи-початківці, кажуть фахівці. Ті , хто знає гори, усвідомлює і їхню небезпеку. Мар’яна і Віталій – професійні гіди. Оганізовоють походи у Карпати понад два роки. Кажуть, людей насамперед приваблюють мальовничі краєвиди високогір”я. Момент підкорення чергової вершини не передати словами, кажуть відпочивальники. Маршрути пропонуються різної складності, відповідно до підготовки і бажання клієнтів, пише ВЕЖА.

Перед кожним походом гіди проводять інструктаж. Складають перелік речей, які знадобляться під час кемпінгу. Залежно від пори року та погодніх умов.

У високогір’ї Карпат погода мінлива. Прогнози потрібно перевіряти за день- два до походу. Нерідко організатори скасовують сходження на вершину в останній момент, або кардинально змінюють маршрут. Безпека в горах понад усе.

Залежно від особливості маршруту туристи обирають спорядження. Серед першочергових речей – рюкзак, спальник та відповідне взуття.

Нині промарковано сотні карпатських маршрутів. Туристи можуть самотужки підніматися на вершини, використовуючи паперові путівники чи електронні карти. А також різноманітні мобільні додатки. В управлінні ДСНС рекомендують до та після походу контактувати з рятувальниками.

Цими вихідними туристів у горах застала негода . У Карпатах випав сніг. Рятувально-пошукова служба ДСНС евакуювала відпочивальників, які опинилися у сніговій пастці. В Карпатах розташовано 7 рятувальних пунктів. Чергові бригади працюють цілодобово.