Глава УГКЦ закликає відмовитися від зрубаних живих ялинок


Блаженніший Святослав звернувся до єпископів УГКЦ з проханням відмовитися від встановлення в домівках з нагоди Нового року та свята Різдва Христового зрубаних живих ялинок з метою збереження дерев, які часто зрубують у браконьєрський спосіб.

“Уже третій рік поспіль в Україні проводиться безтермінова акція “Посади дерево миру”, яку започаткувало Бюро УГКЦ із питань екології за підтримки Мінприроди. Її мета – привернути увагу громадськості до екологічних проблем, спричинених війною на Сході України, єднання в молитві за мир та об’єднання зусиль для збереження і примноження природної спадщини Творця. Крім того, ця ініціатива, яку на регіональному рівні координують єпархіальні та екзархальні референти Бюро УГКЦ з питань екології, є важливим інструментом нової євангелізації”, – йдеться у заяві Глави УГКЦ до владик у їхніх осідках.

У повідомленні зазначено, що за статистикою Мінприроди під час п’яти хвиль згаданої акції було висаджено сотні тисяч плодовитих і декоративних дерев: “Одночасно щороку напередодні Нового року та Різдва Христового в Україні, навіть за найбільш скромною статистикою, зрубують понад мільйон хвойних дерев (з яких більш від половини – у браконьєрський спосіб). Значну частину з цих дерев, на жаль, можна побачити в різдвяний час у наших храмах”.

Вирішення цієї проблеми (альтернативою щодо цього питання) – живі хвойні дерева, висаджені поблизу церков та шкіл.

“Бюро УГКЦ з питань екології просить благословити і підтримати на загальноцерковному, єпархіальному, деканальному та парафіяльному рівнях його ініціативу щодо висадження біля наших храмів хвойних дерев – символу миру з Богом Творцем і всім Його створінням. Мінприроди готове підтримати здійснення цієї ініціативи в рамках подальшого розвитку Всеукраїнської безтермінової екологічної акції “Посади дерево миру”, надаючи саджанці відповідних хвойних дерев, які Бюро УГКЦ з питань екології буде пропонувати душпастирям для висадки біля храмів через Міжєпархіальну екологічну мережу УГКЦ (єпархіальних та екзархальних екореферентів)”, – повідомляється у заклику-посланні.

У документі стверджується, що така акція плекає нову християнську та суспільну культуру екологічної відповідальності щодо збереження і примноження природної спадщини.

Джерело: Департамент інформації УГКЦ