Голі щиколотки взимку – модний тренд чи загроза вашому здоров’ю?


На що тільки не йдуть сучасні люди заради стильного вигляду і красивого фото у соцмережах. Якщо колись міні-спідниця і тонкі колготки взимку були вершиною моди, то зараз вже декілька років не зникає звичка робити підкати штанів до того рівня, щоб виднілися оголені щиколотки.

Сучасна молодь вважає це модним, сучасним і стильним, і закріплюють цю думку всеулюблені блогери і відомі селебріті.  Та чи завжди «мейнстрімні» звички несуть позитивний вплив на наше здоров’я?

Які негативні наслідки може принести цей «тренд»?

Наскільки ми знаємо, даний тренд завітав до нас з країн Європи. Але! Варто зауважити, що там переважає субтропічний клімат і взимку рідко можна зустріти мінусову температуру. В той час в Україні переважає помірний клімат з холодними зимами.

Якою б не була погода чи пора року, попри холод і дискомфорт, сучасні модники та модниці не перестають підкочувати штани. Якщо влітку ризик появи в майбутньому проблем мізерний, то взимку на них чекають такі порушення з боку здоров’я:

  • локальне обмороження оголеної шкіри, що несе за собою біль, набряк, поколювання, надалі існує ризик інфікування ураженої ділянки;
  • вплив холоду на судини спричинює їх спазм, надалі – порушення кровообігу та лімфообігу у ногах, що спричиняє періодичні болі, ішемію;
  • холодове ураження гомілково-ступневого суглоба, яке з часом відгукнеться походами до лікаря ревматолога, адже спочатку при цьому порушується функція суглоба, а надалі виникають дегенеративні зміни (артроз, артрит та інші порушення суглоба);
  • загальне переохолодження організму, як наслідок – зниження імунітету та опірності вашого організму до різних вірусних та бактеріальних інфекцій;
  • високий ризик загострення вже наявних хронічних захворювань – урологічних (цистит, простатит), гінекологічних (аднексит), ревматологічних та інших.

Як уникнути даних проблем?

Всі ми розуміємо, що бути стильним – це одна за найголовніших речей у житті сучасної людини. На щастя, наразі придумали багато варіантів комбінування одягу, яке дозволить як залишитися в тренді, так і не зашкодити здоров’ю. Наприклад, якщо переглянути сучасні молодіжні інтернет-магазини, ви можете побачити широкий асортимент високих теплих шкарпеток з різними написами та кольорами, які допоможуть сховати оголену шкіру від дії холоду. Також дівчатам не варто забувати про звичайні теплі однотонні колготки.

Також для профілактики загального переохолодження старайтесь не бути надворі у морозну погоду тривалий час і в жодному раз не виходьте надвір голодним. Адже, щоб зігрітись, наш організм робить цикли неперервної роботи затрат енергії з виділенням тепла. І без потрібної кількості «палива» просто не впорається зі своїм завданням.

Берегти своє здоров’я — тепер це модно!

До речі, як не дивно, голі щиколотки поступово відходять на задній план, адже люди дослухаються до застережень лікарів. Піддавати себе небезпеці тільки заради стилю – зараз це вважать непотрібним, і людина з голими щиколотками надворі, при температурі нижче нуля, виглядає дещо недолуго. З часом ми починаємо розуміти застереження наших батьків: чому потрібно носити теплу шапку, чому потрібно ховати обличчя від вітру та морозу, чому не бажано ходити з голими щиколотками. 

Тому пам’ятайте, бути здоровим – модно! Турбуйтесь про себе і не зневажайте теплом!

При появі проблем зі здоров’ям не затягуйте час, звертайтесь до лікаря. Зустріньте новорічні та різдвяні свята з задоволенням та добрим здоров’ям!

На фото Луговська Ольга Василівна – сімейний лікар медичного центру «Оксфорд Медікал Івано-Франківськ»

На правах реклами