Голова Держрегуляторної служби у Франківську: Підприємці не знають своїх прав


Сьогодні, 25 червня в Івано-Франківську з робочим візитом перебуває голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

Зокрема під час зустрічі зі ЗМІ високопосадовця розповіла про зміни в роботі Держрегуляторної служби. Перш за все Ксенія Ляпіна розповіла про єдину базу служби.

За її словами на сьогодні працює експериментальний варіант бази.

"Вона є відкрита. Кожен громадянин може звернутись до бази й перевірити, які підприємства перебувають у процесі перевірки. Зараз вже 40 органів працюють з цією базою і подають відомості про перевірки. Там також є повний комплексний план перевірок і відомчі плани контролю. Там є всі перевіряючі органи, окрім ДФС. Втім ми плануємо підключити туди всі органи, які мають право контролю",- каже Ляпіна.

Також голова служби зауважила, що сьогодні контроль за працею дуже важливий і проводиться ретельно.

"Підприємці можуть навіть сказати, що це тиск. Також залишаються резонансні питання щодо захисту прав споживачів. Це другий за важливістю вид контролю. У сусідній Польщі немає такого контролю, але підприємці працюють чемно і не скаржаться на тиск",- сказала Ксенія Ляпіна.

На завершення голова Державної регуляторної служби зауважила, що підприємці часто не знають своїх прав і не знають куди звертатися.

"Я залишаюся прихильником концепції, що сам підприємець не може вивчити все законодавство. Великі можуть собі дозволити утримувати юриста, а малий ні. Тож у цивілізованих країнах це робиться через асоціації і об'єднання. Ми закликаємо підприємців активно брати участь у роботі своїх об'єднань. Щоб підприємцям було легше жити, підприємцеві треба бути членом об'єднання, а вже воно має дбати за комфорт роботи підприємців і допомагати їм",- каже посадовиця.

Водночас за словами Ляпіної, тільки 10% підприємців ідентифікують себе як членів об'єднань.

Що ж стосується найближчих планів, то за словами чиновниці, сьогодні почався процес перевірки місцевих регуляторних органів, адже вони подекуди мають більший вплив, ніж державний регуляторний орган і порушують права підприємців.

"Закликаю і підприємців і місцеву владу влаштувати перевірку своєї нормативної бази. Адже від цього залежить розвиток рекреаційних зон. Інакше в містах будуть розвиватися тільки олігархи і нелегальний бізнес",- закликала голова регуляторної служби.