Голова "Меморіалу" розповів, що шукатимуть на території поблизу міського озера


В Івано-Франківську незабаром поблизу міського озера розпочнуть пошук поховань жертв нациського терору.

Про це у середу, 30 січня, повідомив міський голова Руслан Марцінків. Обласне історико-просвітницьке товариство "Меморіал" хоче обстежити цю територію. Пошуковці припускають, що на території озера поховані жертви політичних режимів.

Як пояснив у коментарі кореспондентці Бліц-Інфо голова громадської організації "Меморіал" Василь Тимків, пошукові роботи заплановано провести не на території міського озера, а поблизу.

"Є один нюанс. Роботи проведемо не там, де хочуть розпочинати будівництво, а метрів за 30-40 від цього місця, де невеличка заглибина, яка на даний момент заповнена будівельним сміттям. Свого часу, в 90-х роках, там стояв хрест. Є обережні припущення, що там можуть бути поховані жертви комуністичного чи німецького терорів. Єдине, що хотілось би, – це спробувати в тому місці зробити невеличке обстеження",- пояснює Тимків.

За словами пошуковця, роботи почнуть, коли матимуть на руках рішення міськвиконкому і власників землі.

"Колись на місці міського озера була болотиста ділянка, на якій не було забудов. Вона використовувалась німецькими і радянськими репресивними режимами як для місця поховань і тягнулась аж до єврейського кладовища. Є навіть певні припущення, що коли будували озеро, в середині 50-х років, знаходили скелетовані останки, які вивозили в невідомому напрямку. Питання не в тому, чи ми щось знайдемо, але навіть негативний результат є свого роду результатом",- додає Тимків.