Голова облради Олександр Сич: Україні не 27, а як мінімум 100


1 листопада, з нагоди 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки в Івано-Франківську відбулась урочиста двадцять п’ята сесія обласної ради. Серед гостей – науковці, історики та директори музеїв області, депутати перших скликань.

Традиційно, засідання почали зі спільного виконання Гімну України та молитви. Опісля, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич запросив до слова історика, професора Тернопільського національного економічного університету та ветерана АТО Миколу Лазаровича. Науковець виступив з доповіддю, присвяченій проголошенню ЗУНР та передумовам її створення.

Водночас, голова облради Олександр Сич зазначив, що ЗУНР, так само як і інші акти українського державотворення 2- століття -  УНР,Карпатська Україна, Акт відновлення Української держави у Львові 1941 року, - стали фундаментом, на якому постала сучасна українська держава.

«Сучасна Україна є правонаступницею цих форм. І я переконаний, що це має бути зафіксовано в українській Конституції. Бо нам не 27 років. Ми сьогодні святкуємо 100-річчя української держави. Та які уроки ми маємо винести з тогочасних подій? Цісар своїм декретом наділив всі народи правом мати свою владу. І галичани в абсолютно законний спосіб перебрали владу від намісників Цісаря. Але не мали сили її втримати. То який нам урок? Легітимність у міжнародних взаєминах абсолютно нічого не значить, якщо вона не підкріплена силою.  Той же Цісар у своєму декреті проголосив право всіх народів мати власну державу. Але вважав, що меншою мірою на це право заслуговують українці. І тільки під силою обставин його намісники на місцях змушені були передавати владу. І поки політики випрошували у Цісаря і його намісників владу для українців, силою правди Дмитро Вітовський на чолі українського війська перебрав українську владу. Урок тут дуже простий – немає світової справедливості. Справедливість  любить сильних. Тому треба опиратись на силу власного народу і здобувати для нього правду. Ми можемо винести ще багато уроків з тих подій, та важливо, аби ми мали історію за вчительку життя. І не повторили помилок, які вже мали у своїй історії. Тож бажаю нам всім, аби відзначаючи сторіччя ЗУНР ми пам’ятали її уроки та всіма силами розбудовували сильну, могутню українську державу», - підкреслив свободівець.