Голова Печеніжинської ОТГ Ігор Довірак: Єдину громаду об’єднує спільна мета


Печеніжинська ОТГ, яка входить до Асоціації міст України, бере участь у соціальному реаліті-шоу на телеканалі 1+1, що стартувало минулої неділі, в якому 5 найініціативніших об'єднаних територіальних громад країни змагаються за мільйон, створюючи проекти для поліпшення життя в регіонах.

Голова Печеніжинської ОТГ Ігор Довірак в інтерв’ю для газети «Галичина» розповів чого ще, крім інвестиційного траншу, очікує від телепроекту, про спілкування за кулісами між головами ОТГ та ін.

- Пане Ігоре, Печеніжинська ОТГ, яку Ви очолюєте, в «п’ятірці» ініціативних об’єднаних громад України, що беруть участь в популярному телепроекті «Громада на мільйон» на каналі «1+1». Як вдалося потрапити у число найкращих ОТГ країни, яких відібрали для телебатлу за мільйон?

- Нам надзвичайно поталанило, що беремо участь у телепроекті «Громада на мільйон» на каналі «1+1». Спочатку я не усвідомлював, що він стане таким популярним. Наша громада завжди бере активну участь у різноманітних програмах, проектах. Ми є учасником програми «ДОБРЕ», де на одному із семінарів я мав змогу почути анонс телепроекту «Громада на мільйон», ведуча якого Ірина Озимок поінформувала про те, що буде оголошено конкурс для участі у ньому. Тоді я подумав, що брати участь у такому проекті буде занадто складно і засумнівався, чи це нам вдасться. Але нашу громаду було відібрано, як одну із найініціативніших в Україні. І нині можу запевнити, що участь у проекті є для нас неоціненним досвідом.

Від ведучих проекту ми отримували низку різноманітних завдань, які, на перший погляд, здавалися навіть дещо дитячими. Проте, проаналізувавши їх, розумієш, що насправді вони креативні і дуже змістовні, оскільки є тестом на те, чи можуть очільники громад згуртувати людей, належним чином відповісти на їхні ініціативи тощо. Ми проводили різноманітні масові заходи, у яких показували себе як єдина громада, яку об’єднує спільна мета.

- У першій частині битви за мільйон Ви оприлюднили свою бізнес ідею – виготовлення біометричних паспортів у ЦНАПі Печеніжинської ОТГ. Чому саме її вирішили представляти на національному рівні?

- Жителі Печеніжинської ОТГ мають велику потребу у цій послузі, тому це була ідея задля того, аби виконати завдання громади. Загалом це окупна ідея, за моїми підрахунками, для повернення вкладених грошей потрібно 2 роки. Також вона є раціональною, оскільки, маючи мільйон, крім виготовлення закордонних і внутрішніх паспортів, можна надавати ще й супутні послуги.

- Чи пропонуватимете у наступних передачах ще якісь власні бізнес-ідеї?

- Так, у мене є ще ідеї, які можуть створювати робочі місця у Печеніжинській ОТГ. Я усвідомлюю, що за 1 мільйон гривень важко створити підприємство з робочими місцями. Але задуми щодо передумов, які б слугували його створенню у мене є.

- У зйомках «Громади на мільйон» беруть участь п’ять очільників об’єднаних громад України. Що переважало у вашому спілкуванні під час проекту – дружні стосунки чи жорстка конкуренція?

- Можу Вас запевнити, що у нашому спілкуванні переважали дружні стосунки. І такою була позиція очільників п’ятьох громад з різних куточків України, які є учасниками телепроекту. Звісно, медійникам було б цікавіше, якби між головами об’єднаних громад була жорстка конкуренція, оскільки вони створюють шоу. Але натомість ми намагалися максимально подружитися. Сподіваюся, що наше спілкування продовжуватиметься і після телепроекту.

- Як оцінюєте можливості Печеніжинської ОТГ, зокрема і свої, долати випробовування непростим проектом задля отримання інвестиційного траншу? Тобто Ви виграєте мільйон?

- Для нашої громади цей мільйон мав би велике значення. І ми налаштовані на перемогу. Також завдяки цьому проекту про нашу громаду почують в усій Україні. Ми зможемо заявити про себе, показати свої вміння і таланти. А ще жителі громади подивляться на себе з боку, й реально оцінять свої можливості. Звісно, й інвестори побачать красу нашого краю.

- Як відреагували жителі громади на Вашу ініціативу позмагатися за мільйон?

- Загалом люди мене підтримували, проте були й такі, які ставилися до цього з недовірою й осторогою. Думаю, що подивившись передачі телепроекту, скептики змінять свою думку.

- А Ваша дружина, яку також можна було побачити в кадрі у першій передачі проекту, як оцінює Вашу участь у ньому?

- Моя дружина Ліля дуже переживає за мене і підтримує мене. Завдяки її підтримці мені не бракує сил продовжувати долати нові випробування проекту. Моя дружина не тільки мене розуміє, а й може дати мудру пораду щодо тієї чи іншої ситуації.

- Як Ви вважаєте, що ще, крім омріяної перемоги і промоції, дасть цей проект для розвитку Печеніжинської ОТГ?

- Цей проект може вселити в громаду віру в перемогу завдяки згуртованості. Люди зможуть побачити результат своєї спільної праці. Адже людей, які брали участь у зйомках, захоплено виконували поставлені перед ними завдання, об’єднала спільна мета.

- Що запропонуєте інвесторам, які після цієї передачі, ймовірно, звернуть увагу на Печеніжинську ОТГ?

- Нині я серйозно задумуюся над цим запитанням. У відділі економіки та інвестицій Печеніжинської ОТГ активно працюють над інвестиційними проектами, інформація про які невдовзі буде доступною на нашому сайті. Прогнозую, що інвесторів у нас буде чимало, яких ми зацікавимо привабливими пропозиціями.

- Ви стали відомим не лише на Прикарпатті, а й в усій Україні. Як почуваєтеся у променях слави?

- Насправді у мене нічого не змінилося. Я як жив, так і живу, як працював, так і продовжую це робити… А участь у телепроекті сприймаю як один із шляхів розвитку і популяризації громади.