Голова профкому Івано-Франківської обласної філармонії написала відкритий лист щодо конфлікту між директором та артистами


Сьогодні на офіційному сайті Івано-Франківської обласної філармонії було опубліковано відкритий лист голови профкому Золотової Олександри Йосипівни щодо конфлікту між директором філармонії та групою артистів симфонічного оркестру. Нижче ми публікуємо повний текст відкритиого листа.

Я, Золотова Олександра Йосипівна, працюю в обласній філармонії з липня 1987 року на посаді артистки-інструменталістки академічного камерного оркестру «Harmonia Nobile», а з грудня 2006 року ще й очолюю профком філармонії. Цю установу вважаю своєю рідною, адже тут є часточка і моєї багаторічної праці, тому всі розмови, що точаться останнім часом довкола конфлікту, пов’язаного з симфонічним оркестром, мене турбують. Саме з цієї причини хочу висловити свою думку з даного питання.

З січня 2012 року філармонію очолив Савка А.М., випускник ЛМА ім. М. Лисенка, кандидат мистецтвознавства (тема дисертації пов’язана з дослідженням роботи Львівської філармонії). Маючи такі ґрунтовні теоретичні знання та своє бачення розвитку філармонії, Андрій Михайлович почав втілювати ці ідеї та плани в життя. В той же час ми отримали чудово відреставрований концертний зал, а це дало змогу повноцінно відновити концертну діяльність (понад півтора року зал був закритий). Впродовж концертного сезону 2012-13 рр. у філармонії були впроваджені абонементи (вперше!) для постійних відвідувачів (в т.ч. пенсіонерів, учнів та студентів), сучасними стали поліграфія (друк афіш, буклетів, флаєрів, банерів), звукове та світлове оформлення, дбайливе ставлення до кожного відвідувача, про що свідчать записи в «Книзі відгуків», сайт філармонії. Для глядачів неодноразово проводилися конкурси з врученням призів і т.д.

Окрім цього, я, як працівник філармонії, можу оцінити злагодженість, добросовісність та невтомність в роботі всього адміністративного апарату, що сприяє чіткому графіку в підготовці та проведенні кожного концертного заходу як в стінах установи, так і поза її межами (на виїзних точках). Впродовж минулого концертного сезону глядачі мали змогу насолодитися виступами як корифеїв, митців зі світовою славою, так і молодих блискучих виконавців (М. Скорик, Л. Шутко, К.А. Кулька, Н. Хома, В. Винницький, І. та Н. Пилатюки, О. Мороз, Л. Футорська та ін.) – варто переглянути буклети, щоб переконатись в цьому. Якісно нового рівня набуло і ведення філармонійних концертів – чітка, лаконічна, надзвичайно цікава (особливо маловідома) інформація краще налаштовує слухача на сприйняття музики, збагачує, формує та виховує смаки, особливо у молоді, яка активно зараз відвідує концерти.

П’ятий  концертний сезон філармонійного симфонічного оркестру я вважаю найбільш успішним та вагомим. Головним диригентом та художнім керівником в цей час був Н. Яцків, також окремі концертні програми готували з оркестром диригенти Д. Злотник (Литва), С. Хоровець.

Публіка вже встигла полюбити наших симфоністів і з нетерпінням очікувала кожного виступу, адже скарбниця світової симфонічної музики справді невичерпна, а живе виконання (а ще коли воно хороше) в гарному залі дарує естетичну насолоду і відчуття причетності до творення дива. Тоді справді розумієш істинність слів, що філармонія – храм мистецтва. І як до будь-якого храму, сюди слід входити з добрими намірами і чистими помислами.

Конфлікт між директором філармонії та групою артистів симфонічного оркестру створив нездоровий ажіотаж довкола тих суперечностей, які можна було вирішити в робочому порядку, адже дирекція готова була до діалогу. Однак молоді люди обрали шлях «боротьби». Мене, як голову ПК, було поінформовано, що колектив вимагає проведення конкурсу на посаду головного диригента, відміни безпідставного прослуховування артистів, повернення до колишнього штатного розпису і т.д. Проте, вони забули, що керувати філармонією належить за посадою – директору, а виконувати свої посадові обов’язки повинен кожен артист згідно з посадовою інструкцією. Заробітна плата нараховується не за прихід на роботу, а знову ж таки – за виконання цієї роботи. Тому за систематичне порушення трудової дисципліни ряд працівників отримали догани, їх поведінка розглядалася на засіданні ПК (04.09.2013 р.) і кожен персонально підтвердив своє бажання працювати на посаді артиста симфонічного оркестру (оскільки вчасно не змогли розібратися в ситуації та були введені в оману), визнаючи свої помилки і запевнивши, що жодних подальших порушень трудової дисципліни не допустить, бо це призведе до втрати роботи на законних підставах.

На даний момент симфонічний оркестр повноцінно готує нову програму до відкриття концертного сезону, з колективом працюють диригенти Н. Кулиняк та І. Остапович. Хотілося б сподіватись, що «борці» за «правду» нарешті зрозуміли, що правда у кожного своя, а істина – одна. Для нас – це мистецтво. І воно потрібне нашим глядачам. А журналістів і всіх цікавих радо запрошуємо до глядацької зали – тут ви отримаєте найсвіжіші враження з перших рук.