Голова СБУ Баканов займає керівну посаду в іспанській фірмі всупереч закону – Схеми


Журналісти програми "Схеми: корупція в деталях" заявляють, що очільник Служби безпеки України Іван Баканов обіймає керівну посаду в іспанській фірмі, хоча як держслужбовець не може входити до керівних органів приватних структур за антикорупційним законодавством.

Як ідеться в розслідуванні, фірма називається Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada ("Нова Зелена земля"), зареєстрована у провінції Жирона і займається зведенням будівель та операціями із нерухомістю, однак не подає річні звіти.

Як свідчить витяг з реєстру юридичних осіб Іспанії, з 2015 року і донині Баканов обіймає у ній посаду "administrador único", тобто одноосібний адміністратор, уповноважений на всі дії і рішення від імені фірми.

схеми

Засновником компанії є кіпрська компанія Davegra LTD, якою володіє Андрій Яковлєв, автор студії Квартал-95, де працював Володимир Зеленський до президентства.

Журналісти кажуть, що через неподання звітів фірма потрапила у список порушників податкової інспекції Іспанії. Восени 2019 року у неї тимчасово відкликали податковий ідентифікаційний номер – тип санкції, направлений на те, щоб заблокувати діяльність компанії до усунення порушення. Також за це передбачений штраф, розмір якого коливається від 1200 до 60 тисяч євро – в залежності від розміру статутного капіталу.

Компанія порушила розділ сьомий Королівського законодавчого указу Іспанії (№1/2010), в якому йдеться, що адміністратори компаній зобов'язані протягом трьох місяців з кінця фінансового року підготувати річний звіт, який включає в себе інформацію про баланс, прибутки та збитки, зміни власного капіталу за рік та рух коштів.

схеми

Будівля СБУ

У Державному реєстрі юридичних осіб провінції Жирона журналістам підтвердили, що ця фірма працює, не вважається ліквідованою, але адміністратор має усунути всі порушення та подати звіти. Інакше її все ж ліквідують.

Водночас за українським законодавством голова СБУ не має права бути керівником приватної юридичної особи, що прописано у 25 статті ЗУ "Про запобігання корупції", яка забороняє держслужбовцям "входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку".

"Антикорупційне законодавство забороняє як голові СБУ, так і будь-якому посадовцю обіймати керівні посади на підприємстві, яке займається підприємницькою діяльністю і мета якої – отримання прибутку. Це заборонено. Порушення має документально підтвердити НАЗК, скласти адмінпротокол та направити його до суду", – сказав у коментарі журналістам юрист Центру протидії корупції Андрій Савін.

Баканов відмовився від окремого інтерв'ю з цієї теми, однак пресслужба СБУ надала журналістам письмовий коментар.

"Широковідомий факт, що задовго до призначення на посаду голови СБУ Іван Баканов успішно займався бізнесом. Зокрема, й за кордоном. Однак наголошуємо, що, дотримуючись вимог закону, він не займається комерційною діяльністю з моменту призначення на державну посаду. Компанія Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada офіційно призупинила свою діяльність у 2019 році, що відображено у відповідному реєстрі юридичних осіб", – зазначили в пресслужбі СБУ, однак не надали підтверджень виходу Баканова з компанії.

Після аргументу, що в Держреєстрі Іспанії компанія не значиться ліквідованою, а Баканов досі є її адміністратором, у пресслужбі СБУ пообіцяли "розібратися".



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!