Голова Вищої ради юстиції вважає рішення прикарпатського судді неправочинними


Ухвалення змін до Конституції щодо посилення незалежності суддів унеможливить корупційну складову й політичний вплив при призначенні та звільненні суддів. Так вважає голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович

За його словами, рішення щодо звільнення суддів за порушення присяги будуть ухвалюватися швидше, бо «рішення Ради юстиції будуть надсилатися президенту, а там вже дискусії немає».

Про це Голова Вищої ради юстиції Олександр Лавринович сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, відповідаючи на запитання про те, чи вплинуть зміни до Конституції України на процедуру притягнення суддів до відповідальності у тому числі за рішення, які стали підґрунтям для звернення громадян України до Європейського суду з прав людини.

«Закон України передбачає можливості для того, щоб притягнути до відповідальності тих, через вину кого – чи то судді, чи то слідчі, чи то прокурори – були прийняті неправосудні рішення, які встановлені, у даному випадку посилались на Європейський суд з прав людини», –  сказав Олександр Лавринович. Він також висловив занепокоєння тим, що жодного рішення про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, щодо дій яких Європейським судом з прав людини були винесені  рішення, не було ухвалено.

«Останній раз мене дуже збентежило, коли було рішення по випадку в Івано-Франківській області, коли правоохоронці зробили невинну людину інвалідом просто на вулиці. І ніхто з тих людей, які калічили, хто виносили в суді рішення про відмову в порушенні кримінальної справи проти цих людей, вони теж не притягнені до відповідальності, – сказав він. –  Так само, як і не притягнені до відповідальності на відшкодування великих збитків ті урядовці, через рішення яких Україна має сплачувати величезні суми з державного бюджету. Така проблема існує».

Голова Вищої ради юстиції висловив сподівання, що «притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто став причиною порушення прав людини і нанесення величезних збитків громадянам України» стане невідворотним.