Головний комунальник Франківська розповів, як місто стає універсальним


В Івано-Франківську дбають про доступність осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста.

Про це сьогодні, 25 вересня на щотижневій оперативній нараді у міського голови повідомив директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

«У нас вважають, що доступність для людей з інвалідністю – це понижені переходи, пандуси, тактильна плитка, подекуди підняті переходи, звукові світлофори. Однак, у світі доступність - це універсальний дизайн», - зауважив Смушак.

Смушак акцентує, що універсальний дизайн складається з декількох принципів.

«Ми проектуємо все для молодих здорових людей, при тому не думаємо про пенсіонерів, мамів з колясками чи людей з інвалідністю. Водночас в Європі роблять аби було зручно всім», – каже комунальник.

Із головних принципів універсального дизайну Смушак виокремив декілька. А саме: рівноправне користування, гнучкість у користуванні, просте та зручне використання, сприйняття інформації незалежно від сенсорних можливостей користувачів, припустимість помилок, наявність необхідного розміру і простору при підході, під'їзді та різноманітних маніпуляціях антропометричні характеристики, стан та мобільність користувачів.

За його словами, за такими принципами зробили вулиці Станіславську, Лесі Українки, площу Міцкевича та нещодавно відремонтовані міжбудинкові проїзди.