Головний медик Прикарпаття каже, що з держбюджету все менше фінансують медицину


Сьогодні, 14 грудня в Івано-Франківську відбулось засідання двох комісій обласної ради.

Серед іншого, депутати заслухали питання "про обласний бюджет на 2019 рік", інформує кореспондентка Бліц-Інфо. 

Як розповіла керівника департаменту фінансів Ірина Мацькевич, бюджет на наступний 2019 рік сформований відповідно до вимог податкового та бюджетного законодавства.

Враховані бюджетні запити всіх головних розпорядників обласного бюджету. Відтак, бюджет Івано-Франківської області становитиме 8 323 943 100 гривень. З них 7,7 мільярда загальний фонд та 549,2 мільйони - спеціальний фонд.

"На вісім мільйонів зменшиться субвенцій на відшкодування медичних засобів. Однак найбільший ріст у нас якраз передбачається по охороні здоров'я", - зауважує головний фінансист.

Водночас голова комісії з захисту прав учасників АТО та їх родин, свободівка Наталія Чаплинська поцікавилася, чи можна закласти кошти на лікування та діагностику родин загиблих учасників АТО.

"Чому ми через департамент здоров'я чи депутатів повинні вирішувати питання діагностики родин загиблих. Мама, яка похоронила сина не може пройти МРТ", - цікавиться депутатка.

На це Ірина Мацькевич зауважила, що для учасників АТО на департамент соцполітики передбачено 9 мільйонів гривень, на департамент охорони здоров'я - 3 мільйони та 120 тисяч - на безкоштовне навчання учасників АТО. Відтак, загальна сума  близько 13 мільйонів гривень.

В той же час голова комісії з охорони здоров'я, свободівець Манолій Піцуряк запропонував таки знайти на це гроші.

За словами директора департаменту здоров'я Миколи Стовбана, для обласних програм департаменту охорони здоров'я буде передбачено 114 908 800 гривень. Зокрема, фінансуватиметься два медичні коледжі, заклад післядипломної освіти, науково-медична бібліотека та 38 медзакладів.

"Ми бачимо, що фінансування медицини йде на спад. За останні три роки було скорочено 236 ліжок і це тільки на обласному рівні", - додав  головний медик.

Загалом на наступний рік медичної субвенції передбачено 1 мільярд 27 мільйонів 108 тисяч, ще додатково 120 мільйонів виділять з обласного бюджету.