Головний медик Прикарпаття розповів, чого чекати від медичної реформи в області


Сьогодні, 27 жовтня депутати Івано-Франківської обласної ради зібрались у Тлумачі на виїзну сесію, присвячену медичним питанням.

Розпочали з відкриття Центру первинної медичної допомоги, що створили  при Тлумацькій об'єднаній територіальній громаді. Опісля в Народному домі Тлумача взялися за розгляд "медичних" питань. 

Як зазначив голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, на сесію прибули 64 депутати, відсутні - 20, з яких 9 - з невідомих причин.

Також очільник депутатського корпусу зауважив, що на сесію запрошували в.о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун. Втім, ні вона, ні її представники на засідання не приїхали. Тож розпочали з доповіді головного медика Прикарпаття Миколи Стовбана, який прозвітував про стан та особливості реформування медицини на Прикарпатті.

“Департаменту охорони ОДА підпорядковується 42 медичні заклади області. Їхнє фінансування на 2017 рік - 784 мільйона 800 тисяч гривень. Слід звернути увагу, що на зарплату з нарахуваннями використано 83,4% від усіх бюджетних нарахувань, ще 6,6% пішло на енергоносії. Тож виходить, що 90% коштів, виділених на медицину йде лише на захищені статті, - підкреслив в.о. директора департаменту охорони здоров'я.

Тож, як зазначив доповідач, охорона здоров’я області характеризується відсутність чіткого функціонального розмежування первинного, вторинного та третинного рівнів надання медичної допомоги і, як наслідок, невиправдане дублювання функцій і завдань; слабким розвитком первинної медико-санітарної допомоги, неоптимальною організацією служб швидкої, невідкладної і екстреної медичної допомоги, недостатнє їх матеріально-технічне та кадрове забезпечення; нескоординованістю управління рівнями медичної допомоги; громіздкою мережею закладів вторинної ланки; відсутністю реабілітаційної бази, невиправдано потужними по кількості ліжок і неефективно працюючими стаціонарами, орієнтованими на виконання плану ліжко-днів, а не на якість стаціонарної допомоги; недостатнім забезпеченням закладів лікувально-діагностичною апаратурою та обладнанням, незадовільним забезпеченням медикаментами; економічно нераціональною системою фінансування сфери охорони здоров’я, обмеженим фінансуванням державних і регіональних програм, зокрема щодо медикаментозного забезпечення пільгових категорій громадян, особливо хворих на рідкісні та деякі інфекційні хвороби.  

Відтак, основними напрямками реформування медичної галузі області є:

- удосконалення первинної медичної допомоги населенню;

- створення системи екстреної медичної допомоги;

- оптимізація мережі та ліжкового фонду закладів охорони здоров’я;

- реформа вторинного рівня медичної допомоги зі створенням госпітальних округів;

- створення центру громадського здоров’я;

- розвиток спеціалізованих служб – кардіохірургії, паліативної та хоспісної служби, реабілітації та відновного лікування.

За словами посадовця, аби під час реформування не відбувалось закриття медзакладів та люди не втратили роботу, планується переформатувати їх на реабілітацію, хоспіс та паліатив. 

"Програму розвитку паліативної допомоги плануємо представити вже у грудні цього року", - зауважив Стовбан.

Наостанок очільник департаменту подякував Олександру Сичу та Олегу Гончаруку за регулярне виділення коштів на медицину. На що Олександр Сич порадив не згадувати їхні прізвища у такому контексті. Мовляв, гроші виділяють не свої, а бюджетні. 

До теми: Міфи про медреформу: Які зміни насправді чекають прикарпатців?