Гончарук прозвітував депутатам, як ОДА працювала у 2017 році


Cьогодні, 16 лютого, в Івано-Франківській обласній раді розпочалось перше пленарне засідання ХХ сесії обласної ради. На розгляд депутатського корпусу винесено 49 питань.

Традиційно, розпочали засідання з вручення відзнак та нагород. Водночас на початку засідання депутатка облради Наталія Чаплинська від імені активістів «Правого сектору» звернулась до депутатів з проханням надати фінансову допомогу в розмірі 50 тисяч гривень родині волонтерів Мороз, у яких виявили онкологію.

Опісля приступили до розгляду питань, де першим розглянули звернення щодо прийняття у Польщі закону «Про інститут національної памяті», адресоване центральній владі, міністру МЗС та польському послу в Україні.

Також на засідання депутат заслухали звіт голова облдержадміністрації Олега Гончарука щодо здійснення повноважень, делегованих обласною радою обласній державній адміністрації. Говорив про виконання програм, ремонт доріг, будівництво об'єктів соціальної сфери, купівлю шкільких автобусів, проведення культурних заходів, розвитку туристичного потенціалу Прикарпаття.

Водночас депутат Святослав Никорович поцікавився у голови ОДА щодо перебування на посаді екс-регіонала Мирослава Карабіна, призначення якого на посаду директора дитячої спортшколи підтримав лише один депутат облради. Натоміть він вже другий рік виконує обов’язки директора школи з приставкою «в.о».

«Щодо пана Карабіна, то ж точки зору професіоналізму, він далеко не найгірший керівник. Вважаю, що це професіонал, якщо відкинути політичні моменти», - відповів голова ОДА.

Ігор Дебенко запитав, чому у звіті голови ОДА не згадується про проект «Єврокарпатську ініціативу», який раніше називали стратегічним для області.

Гончарук запевнив, що проект активно розвивається і він навіть напередодні мав зустріч з великим інвестором, що виробляє гірське спорядження. Втім, зауважив, що про деталі можна буде говорити, коли буде досягнуто конкретних домовленостей.

Депутат Василь Сенатович поцікавився будівництвом школи у селищі Битків, зазначивши, що виконання робіт наразі близько 80%. Тож поцікавився, чи буде спрямовано у цьому році кошти на завершення будівництва, яке триває вже більше 10 років.

«Ми будемо спрямовувати кошти, але завершення всіх робіт бачимо у 2019, якщо так чесно. Бо є й інші об’єкти, які також потребують нагального завершення. До прикладу, навчальний заклад у Крилосі», - зауважив Гончарук.

Натомість голова облради Олександр Сич нагадав, що в Биткові «Укрнафта» видобуває нафту, тож впевнений, що за десять років вони могли б допомогти добудувати школу в селищі.

Також про виділення коштів для добудови школи селища Битків закликала депутатка Ольга Федишин, зазначивши, що за рахунок видобутку нафти бюджет отримує значні надходження, тож їх можна було б направити на будівництво. Голова ОДА зауважив, що на школу у Биткові будуть направлені кошти, водночас є пропозиція, аби з добудовою допомогла «Укрнафта».

А депутатка Книщук нагадала, що в Дебеславцях, Коломийського району люди методом народної будови зводять школу, тож закликала ОДА таколж долучитись будь-якими способом до будови. І нагадала, що в цьому селі також видобувають нафту. Голова ОДА запевнив, що у планах виїхати комісією в Дебеславці, аби вирішити, яким чином можна допомогти.

«Вважаємо, що важливо допомагати спершу тим, хто не сидить склавши руки, а намагаються вирішити проблему власними силами», - зазначив Гончарук.

Депутат Михайло Королик нагадав про обіцянку головного дорожника області відремонтувати дорогу до музейного комплексу  імені Степана Бандери, яка перебуває зараз у жалюгідному стані. А голова облради Олександр Сич зауважив, що потрібно відновити фасад у музеї імені Бандери, бо він вже потребує ремонту. Тож запропонував вивчити, скільки на це потрібно коштів, аби закласти у бюджеті.

Натомість депутат Роман Ткач подякував голові ОДА за добру роботу  та стабільну ситуацію в області. А також привітав з 50-літтям, яке Олег Гончарук святкував  нещодавно.

«У нас препаскудне законодавство і за умов конфронтації облрада може заблокувати роботу ОДА, а ОДА – роботу облради. Тому хочу подякувати голові ОДА за плідну співпрацю і конструктивний діалог», - зауважив наостанок голова облради Олександр Сич.