ГПУ співпрацює з ФСБ і це вже факт, – Іллєнко


Сьогодні, 17 вересня, під стінами Генеральної прокуратури представники національних сил провели акцію протесту з вимогою покарати причетних до екстрадиції за запитом ФСБ у Російську Федерацію інгуша Тимура Тумгоєва.

Під час акції протесту між Національною гвардією та протестувальниками стались сутички, людей, які прийшли під ГПУ просто почали поливати водою з приміщення прокуратури. За попередніми даними, серед протестувальників постраждало кілька людей. У поліції поспішили заявити, що у них теж є потерпілі.

Лише згодом Генеральний прокурор Юрій Луценко погодився поспілкуватися із народними депутатами України, які теж були на акції протесту.

Серед тих, хто говорив з Луценком був депутат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко. Як все відбувалося та що сказав нардепам Генпрокурор, про це «Вголос» запитав у «свободівця».

Що сьогодні відбувалось під приміщенням ГПУ?

Під стінами Генеральної прокуратури України сьогодні відбулась акція, яка була реакцією на абсолютно неприпустимий крок, який вчинили прокурори, здійснивши екстрадицію Тимура Тумгоєва до Російської Федерації. Ми вимагали відставки заступника Генерального прокурора Євгенія Єніна. Адже виявляється, на п’ятому році війни наша держава охоче співпрацює із Москвою. Екстрадицією у Росію Тимура Тумгоєва наша ГПУ вкотре підтвердила, що вона охоче співпрацює із спецслужбами ворожої держави. Те, що українські прокурори видали РФ ворога Кремля – це жахливо. І сьогодні українці висловили свій протест проти таких дій, щоб унеможливити повторення їх у майбутньому.

Що ви вимагали?

Ми хочемо, щоб усіх причетних до екстрадиції воїна АТО у РФ покарали, притягнувши до відповідальності.

Чому стались сутички з поліцією?

Сьогоднішня акція розпочалася абсолютно мирно. Проте у ГПУ вдались до провокацій. Вони не пропускали народних депутатів у приміщення через парадні двері, це обурило людей, які вимагали діалогу. Почались сутички: поліція з приміщення ГПУ почала обливати людей водою. Хочу заявити, що сьогоднішньою акцією протести не закінчаться, вони матимуть продовження. Українське суспільство цю ситуацію так просто не залишить.

Нардепів все таки пропустили у ГПУ?

Так, згодом дійсно була розмова учасників акції протесту з генеральним прокурором України Юрієм Луценком. На цій розмові був присутній я та ще три народних депутати – Юрій Тимошенко, Оксана Корчинська та Наталія Веселова. Розмовляючи з Луценком, ми висловили своє абсолютне обурення тим, що сталося та донесли до нього точку зору учасників акції протесту під ГПУ. Ми сказали прокурору, що на п’ятому році війни Росії з Україною екстрадиція Тимура Тумгоєва – це вкрай цинічний крок з боку української влади.

А що заявив Луценко?

Ми, народні депутати, говорячи про неприпустимість самого факту таких дій, почули у відповідь речі, пов’язані із тим, воював Тумгоєв у АТО чи ні. Луценко нам розказав про нібито його якісь неоднозначні дії у Сирії.

Справді, є суперечки стосовно того, чи був Тумгоєв на Донбасі...

Моя принципова позиція така: немає значення, воював Тумгоєв у зоні проведення бойових дій чи ні. Хоча є люди і їх багато, які стверджують, що Тумгоєв брав активну участь у боях на Донбасі в батальйоні їм. Шейха Мансура, який спільно з восьмим батальйоном Української Добровольчої Армії й досі воює в ООС. Зрештою його участь у боях на Донбасі – це не  визначальний фактор, як і те, що Тумгоєв робив у Сирії, та яка він людина. Є факт: ГПУ співпрацює з ФСБ. Неприпустимо, коли у Росії сидять українські політв’язні, ми просто так, без зайвих зауважень, видаємо Росії ворогів Путіна. Інша справа, якби претензії до Тумгоєва мали інші держави та просили про його екстрадицію. А екстрагувати Тумгоєва до Росії, знаючи, що там немає ніякого правосуддя і його чекає фактично смерть, бо він є ворогом московського режиму – це неприпустимо.

Тобто винних генпрокурор Луценко не збирається карати?

Вочевидь, ні. За сьогоднішніх умов добитися якихось результатів від влади можна лише завдяки суспільному тиску. Люди, які відповідальні за екстрадицію до Російської Федерації Тимура Тумгоєва, обов’язково понесуть покарання за свої дії. Судячи з реакції Юрія Луценка, це станеться трохи пізніше, коли в Україні буде дійсно патріотична влада, а не її імітатори.