«Громада на мільйон»: Франківці побачать німецькі стандарти праці та відпочинку


28 вересня об 11:15 глядачі «1+1» побачать третій випуск соціального реаліті «Громада на мільйон. Спеціалісти». Досвідом обміняються готельні менеджери: фахівець із Німеччини, де панує культ порядку, працюватиме у високогірній карпатській громаді, а гонорова гуцулка керуватиме лакшері-готелем у Західній Європі.

Україну в новому обміні представляє дівчина Вікторія з Білоберізької громади на Івано-Франківщині. Вона працює адміністратором у готельно-ресторанному комплексі, який є бізнесом її родини. Відпочивальникам, окрім смачних страв та прибраних номерів, тут можуть запропонувати кінні прогулянки, рафтинг та екстремальне катання на джипах. Білоберізька громада розташована серед мальовничих краєвидів, це земля незалежних гуцулів та мекка зеленого туризму.

Сюди за натхненням приїздили Олександр Довженко, Лесь Курбас та Іван Франко. З 2016 року, коли чотири села об’єдналися в одну громаду, тут розпочалися якісні зміни, зокрема вже встигли зробити ремонт у дитячих садках та запустити шкільний автобус.  Під час обміну у проекті Вікторія прагне перейняти європейський досвід фахівців готельно-ресторанної справи та спрямувати його на розвиток родинного бізнесу.

З Німеччини до України вирушає директор готелю на місцевому курорті - Франк. Зараз його заклад приносить великі прибутки, є взірцевим і популярним серед туристів, хоча ніхто зі знайомих чоловіка не вірив у такий успіх.  У німецькій громаді відремонтовані всі дороги та є поля для гольфу. Цікаво, що місцевий голова за свою роботу платні не отримує. Йому компенсують витрати на транспорт, обід та ділові зустрічі, проте, аби прогодувати родину, він мусить шукати додаткову роботу. Франк щотижня проводить зустріч із персоналом, розприділяючи обов’язки. Якщо роботи забагато, завжди допомагає. «Сьогодні, коли не так багато хороших працівників, треба цінувати їх і будувати гарні відносини, аби вони якісно працювали», - говорить Франк. Від участі у проекті німець чекає креативних ідей та нових вражень.

Учасники проекту, залишаючи свої звичні місця роботи, написали одне одному завдання. «Працюй, як справжній гуцул, та організуй роботу по-німецьки», - прочитав у своєму конверті Франк. Схоже послання від нього чекало й на Вікторію: «Працюй, як у себе вдома, та поділись тим, що любиш».

У перші дні роботи Вікторію чекатиме неприємний відгук німецького колеги: «Так не поводить себе директор великого готелю». Ці слова вона заслужить не лінощами, а в результаті допомоги персоналу в сервіруванні столів та миття посуду. Франк такої роботи не цурається, але виконує тільки у випадку критичної кількості завдань перед великим бенкетом. Зазвичай, він щодня  20 хв витрачає на ранкове планування, годину – на контроль сервісу й кухні, а в наступні  5  - працює над планами та ідеями для успішного майбутнього комплексу.

Родина Вікторії одразу вирішить показати Франку, що вони багато й старанно працюють. Німець буде збентежений тим, що йому доручать готувати страви та прибирати в номерах. Після цього він спробує навчити українців стати кращими менеджерами та поділиться короткою порадою: «Для того, аби добре працювати, треба добре відпочивати».

Які висновки після обміну зроблять учасники проекту та чи допоможуть німецькі поради гуцульському бізнесу, дивіться  вже цієї суботи об 11:15 у реаліті «Громада на мільйон. Сеціалісти» ‒ тільки на «1+1»

Нагадаємо, за умовами другого міжнародного сезону проекту, учасники соціального реаліті, серед яких ‒ учителі, лікарі, готельєри, фахівці з туризму, культури та молоді, очільники сіл та громад ‒ на тиждень вирушають до іншої громади на аналогічну посаду для обміну досвідом. Загалом у новому сезоні взяли участь 16 фахівців із шести європейських країн — України, Фінляндії, Німеччини, Італії, Естонії та Франції.