Громадська рада Коломиї не працює?


Громадська рада у Коломиї відновила свою роботу лише у березні цього року. Більше року тому міський голова Ігор Слюзар призупинив діяльність дорадчого органу. Причина банальна – члени ради не справлялися зі своїми обов’язками. Вони не відвідували засідання і не приймали ніяких рішень. Втім, створивши нову раду, змін як таких не відбулося. Чому не працює «реанімована» громадська рада – читайте далі.

12 березня на установчих зборах, створивши громадську раду, обрали його керівництво. Головою став журналіст Василь Дем’янів, а заступниками – представник товариства «Поступ» Іван Липчук та голова міськрайонного товариства «Союз українок» Марія Гнатюк. Молодіжною радою головував тодішній студент Коломийського політехнічного коледжу Олег Глиняйлюк. Міський голова Ігор Слюзар, у свою чергу, пообіцяв відвідувати всі засідання громадськості і допомагати у вирішенні нагальних питань.

Після того засідання відбулося ще кілька громадських слухань, де коломияни обговорювали місцеві проблеми. Навіть створили власний друкований орган, в якому всі охочі мають змогу ділитися власними думками і пропонувати ідеї для розв’язання важливих проблем. Крім того, на цих слуханнях члени ГР активно обговорювали навіть такі важливі для міста питання, як будівництво басейну, нового спортзалу при гімназії, важливість реконструкції площі перед Музеєм писанки та збереження пам’ятки садово-паркового мистецтва – міського парку ім. К. Трильовського. Проте думки громади міста та влади не завжди збігаються.

Минулої п’ятниці відбулося чергове засідання громадської ради. Члени обговорювали подальшу роботу дорадчого органу. Та найбільшою проблемою для ради є відсутність регламенту. Його вони ніяк не можуть прийняти, хоча вже давно опрацювали. За словами керівництва ради, оригінал регламенту нині зберігається в одного з членів ради, який цього разу на засідання не прийшов. Тому це питання вкотре довелося відкласти. Оскільки протягом літа громадська рада, як і депутати, у сесійній залі не збиралася, то виникло чимало питань у громадськості.

Член громадської ради Назар Романенчук каже, що серед багатьох недоліків у роботі громадської ради важливо виділити основний – це відсутність регламенту. Адже регламент для будь-якого колегіального органу є основним документом.

– У ньому зазначається такі важливі для роботи питання, як періодичність проведення засідань, – зазначає Назар Романенчук, – положення про повноваження учасників засідання, розподіл обов’язків між ними, порядок формування порядку денного, ухвалення рішень тощо. Іншими словами, без регламенту ми не можемо знати, коли відбудеться засідання ГР (тепер керівний орган ГР попереджає її членів про наступне засідання за один день!). Звичайно, людині, яка працює на роботі чи навчається, складно відлучитися в потрібний час.

Такої думки і інші члени ГР, адже нині засідання відвідують лише одиниці. Крім того, відсутня процедура прийняття рішень, адже орган виконавчої ради має право не дослуховуватися до рекомендацій ГР, оскільки будь-яке рішення, прийняте без описаної процедури в регламенті, можна вважати нелегітимним.

Як повідомив Назар Романенчук, на попередньому засіданні керівний орган все-таки прислухався до вимоги розглянути чорновий варіант регламенту. Тим паче він уже був розроблений і схвалений робочою групою ГР (в робочу групу входили дев’ять членів ГР) ще до створення ГР.

– Та з невідомих нам причин надали зовсім інший регламент, – каже Назар Романенчук, – розроблений заступником голови ГР Іваном Липчуком. Він передбачав кілька пунктів, які не відповідали Постанові КМУ №996 (ця постанова регламентує порядок утворення громадських рад при органах виконавчої влади), але й які з упевненістю можна вважати недемократичними.

Серед пунктів зазначено:

– відсутність персонального голосування.

– інформування членів ГР про проведення засідань за 1 день до засідання.

– при голосуванні врахування голосів мера та секретаря міської ради.

– утворення «Дорадчого Комітету».

Щодо схвалення таких пунктів громада міста розділилася навпіл. Одні кажуть, що згідно з цією постановою, орган виконавчої влади сам рекомендує собі, що робити. Це суперечить вищенаведеній Постанові КМУ. Крім того, кожен член ГР може подавати на розгляд ГР будь-які питання, які вважає доречними й актуальними, а так званий «Дорадчий Комітет» може заборонити розгляд таких питань. Звичайно, це незаконно. Та інші члени ГР переконують, що в усьому шукатимуть компроміс. Поки що остаточний регламент не затверджений. Втім, і без нього члени ГР активно продовжують обговорювати питання, що стосуються проблем міста.

– Пункти чорнового варіанту для регламенту ми вирішили не розглядати, – каже заступник ГР Марія Гнатюк. – Справді, незручно буде, якщо попереджатимуть про час засідання за один день. Щодо співпраці з міською радою, то працюватиме громада самостійно. До її складу включені міський голова та його радник, аби вони могли допомагати нам у реалізації планів і доводити до уваги депутатів наші пропозиції. Також мер міста виділив керівництву ГР окремий кабінет у ратуші. Там почергово працюватимуть голова дорадчого органу та його заступники, проводячи прийом коломиян і розглядаючи їхні проблеми та пропозиції.

Регламент мали затвердити 17 вересня. Втім, через різні причини члени ради не змогли зібратися, тому планують це зробити наприкінці вересня, після чого затвердять періодичність проведення засідань ГР раз на місяць. Для затвердження регламенту, кажуть керівники органу, необхідно, щоб всі члени або їх більшість були присутні на зустрічі. Тоді всі зможуть остаточно обговорити пункти документа і приступити до роботи. Коли ж все-таки повноцінно запрацює громадська рада і чи запрацює взагалі – покаже час.

Олена КОЗАЧЕНКО, «Дзеркало Коломиї»