Громади розтягують на всі боки: Лише один район Івано-Франківщини не має ОТГ


Про свій намір відновити переговорні процеси із сусідніми громадами щодо об’єднання оголосила Виноградська сільська рада Городенківського району.

Про це повідомив її очільник Михайло Гоблик "Голосу України". На останній сесії депутати підготували листи-запрошення Острівецькій та Росохацькій сільським радам. Разом було би шість населених пунктів. А ще сусідів-коломиян запросили – Остапківці. 

Створення Виноградської об’єднаної громади жваво обговорювалося на початку реформи децентралізації. Та в перспективному плані Івано-Франківської області є лише дві на теренах краю – Городенківська та Чернелицька ОТГ, які досі не створені. 

Активні переговорні процеси щодо залучення до своєї ОТГ прилеглих населених пунктів Городенківського району провадить і Гвіздецька селищна рада Коломийського району. Про наміри приєднатися час від часу заявляють у кількох городенківських селах. 

Майбутня Гвіздецька ОТГ тим часом рухається до завершення процесу об’єднання. За участю представників Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування напрацьований проект рішення про добровільне об’єднання громад смт. Гвіздець, сіл Старий Гвіздець та Остапківці, які вже дали згоду. Аргументи вагомі – нині власні надходження бюджетів усіх суб’єктів об’єднання – 2,5 млн грн, в умовах громади ця сума зросте втричі. Шанс стати економічно спроможною. 

У Городенці ж тяжіють до створення однієї ОТГ – щоб зберегти інфраструктуру, а зокрема районну лікарню. Добровільний процес об’єднання стопорить і те, що нинішні очільники громад не хочуть утрачати свої посади.