Гроші партій: в Івано-Франківську розповіли про фінансові маніпуляції політиків


Сьогодні, 5 жовтня в Івано-Франківську відбувся круглий стіл на тему: “Гроші партій: де нас обманюють політики?”.

На заході висвітлили особливості напрямків видатків партій, типові порушення, фінансові маніпуляції та тенденції внутрішньо політичного життя за два роки, інформує кореспондентка Бліц-Інфо. Також презентували аналіз фінансових звітів парламентських партій за 2016, 2017 роки і два квартали 2018 року. Зокрема, представили індекс доброчесності політичних партій, який розробляли експерти Центру "Ейдос".

Аналітик Центру «Ейдос» Сергій Адаменко розповідає, що даний заходом, хоче донести до активістів та журналістів важливість цієї теми.

"Перед нами завдання: підвищити обізнаність журналістів та громадських активістів. Тому що, більшість не знає для чого партії мають звітуватися",- наголошує Адаменко.

1 липня 2016 року Верховна Рада прийняла закон України " Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичної корупції". Крім того, закон передбачає державне фінансування партій. За словами, Сергія Адаменка, до того, поки закон не набув чинності, політичні партії подавали фінансові звіти на одній сторінці, але куди партія витрачала гроші та хто їх фінансував не вказували.

"Завдяки прийнятому закону, сьогодні політичні партії щоквартально подають звіти, в яких зазначають, хто їх фінансує, куди вони витрачають кошти, скільки працівників в партії, що вони викуповують. Тобто, повністю всю діяльність",- додає аналітик.

Якщо партії не висвітлюють всю діяльність, органи влади застосовують штрафні санкції. Адміністративна відповідальність сягає 6 тисяч 800 гривень. 

"Однак, якщо є порушення в перефінансуванні, то ця сума конфісковується. Одна з найбільших конфіскованих сум була у партії "УКРОП", це більше півмільйона гривень. А все тому, що гроші завели у партію готівкою, хоча закон цього не дозволяє",- пояснює Адаменко.

Крім того, Центр "Ейдос" зафіксував 236 порушень закону політичними партіями. Зокрема:

Блок "Солідарність" - 4
"Народний фронт" - 4
Блок "Батьківщина" - 7
"Опозиційний блок" - 12
"Об'єднання "Самопоміч"" - 7
Радикальна партія ОлегаЛяшка - 4

Також на форумі обговорили на що витрачають бюджетні кошти парламентські партії та куди партіям найкраще спрямовувати кошти.