Гроші за пацієнтом: Як зросла зарплата в городенківських лікарів


Все більше прикладів, коли медзаклади первинної меддопомоги, які отримують фінансування за новою системою, можуть запропонувати своїм медпрацівникам вдвічі чи навіть втричі більшу заробітну плату.

Водночас вони можуть запланувати ремонт або закупівлю сучасного медичного обладнання для своїх пацієнтів. Про це в мережі повідомляє в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун, пише Бліц-Інфо.

Йдеться про ті медзаклади, які уклали договір з НСЗУ Національна служба здоров'я України та тепер щомісяця Служба перераховує їм кошти відповідно до кількості пацієнтів, які підписали там декларацію з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. Крім того, до липня 2019 року Служба додатково оплачуватиме за тих пацієнтів, які поки не обрали свого лікаря, але проживають на території обслуговування медзакладу.

В Івано-Франківській області, в Городенківському районному Центрі первинної медико-санітарної допомоги, сімейний лікар за максимальну кількість декларацій заробляє 18,5 тисяч гривень. Раніше, навіть найбільш досвідчений лікар міг розраховувати на платню не більше 10 тисяч гривень. І це при тому, що перші виплати від НСЗУ вони отримали лише в жовтні.

За словами Супрун, рецепт успіху не складний, але потребує зусиль одразу кількох сторін:

  • Велика кількість декларацій з пацієнтами. У тих містах, містечках та селах, де підписали декларації більше половини мешканців, вже є суттєве збільшення оплат від НСЗУ. Адже саме пацієнти приводять кошти до медзакладу.
  • Вмотивована команда медзакладу. Коли весь медичний персонал зацікавлений у змінах, активно співпрацює з місцевою владою, а керівник додатковий ресурс вкладає у розвиток медзакладу. У кожному медзакладі, який уклав договір з Нацслужбою здоров’я, укладається колективний договір, де прописана зарплатна політика. Це дозволяє кожному лікарю зрозуміти правила, за якими розраховується зарплата.
  • Місцева влада, яка піклується про своїх мешканців. Для того, щоб медзаклади могли перейти на нову модель фінансування, місцева влада має допомогти їм підготуватися. Передусім — закупити комп’ютери в кабінети для сімейних лікарів, забезпечити процес автономізації медзакладу, оснастити заклад відповідно до вимог НСЗУ.

Коли ці 3 фактори працюють одночасно — все вдається.