"Гроші — зовсім не головне" — поради від мандрівника, що відвідав 32 країни


Калушанин Олександр Тутов, який відвідав чотири континенти, 32 країни, проїхав 50 тисяч кілометрів автостопом, розказує, що потрібно для здійснення подорожі, куди відправитися в першу чергу, до чого спонукають мандри.

Олександр поділився із читачами сайту kalushnews.city своїми планами на майбутнє.

— Скільки грошей потрібно мати, щоб відправитися в мандрівку?

— Найперше треба мати величезне бажання мандрувати. Гроші, може, це смішно звучить, зовсім не головне. Вони створюють звичний комфорт, але хороший номер готелю чи автобус не формують круті спогади й враження. Я – за бюджетні подорожі. Це важко, але мега цікаво й пізнавально. По-перше, нові знайомства, люди, яких зустрічаєш на шляху – це найголовніший скарб. По-друге, автостоп – це і знайомства, і безкоштовне пересування. По-третє, каучсерфінг  дає можливість реально відчути стиль життя місцевого населення.

— Як батьки ставляться до твого стилю життя?

— Раніше мама була величезним противником моїх постійних подорожей. Просила осісти: знайти роботу, одружитися. Проте, з часом змирилася: зрозуміла, що без цього я не я. Це моя природа. Нові дороги, знайомства, друзі, пригоди – для мене це як повітря.

Знімок з Аргентини. «Головне — відчути країну з середини», — каже мандрівник Фото надане Олександром Тутовим

— Як тобі вдається на зважати на оцей стереотип суспільства: «у певному віці ти маєш робити конкретні речі»?

— Не потрібно забагато завантажувати мозок, не боятись, що щось піде не так. Якщо хочеш, то просто дій. Пробувати ніколи не пізно. Щодо подорожей, то зараз можна багато де дізнатись про необхідні речі: автостоп, каучсерфінг, місця тощо, й подорожувати. Воно по-справжньому затягує і це чудово.

— Куди варто відправлятися початковому мандрівнику в першу чергу?

— Подорожувати Україною. Це хороший старт для того, щоб визначитись чи ти готовий і надалі цим займатися. Тут рідна земля, мова, люди. Хочете почати з іноземної країни?

Ідеально – Грузія. По-перше, якщо не володієш англійською, то російською порозумієшся точно. По-друге, зразу ж відчуєш різницю в менталітеті і культурі

До того ж, грузини дуже відкриті люди й у них смачнюча їжа. По-третє, неповторна природа.

— Які відвідані місця тебе найбільше вразили?

— Хочу знову побувати в Ісландії. Там мені все сподобалось: погода, коники, гейзери, фіорди, північне сяйво. Моя слабинка – Норвегія. У Південній Америці багато чого вразило: Патагонія, пінгвіни, лами, Ушуайя.

Дуже-дуже рекомендую Йорданію – то бомба! Нещодавно пройшов «шлях святого Якова» (проходить в основному гірськими масивами Півночі Іспанії). 920 км пішки з другом. Робили відео. В майбутньому зробимо цікавий сюжет, щоб українці дізналися про цей неповторний шлях.

І ще: суть не в кількості відвіданих країн, а їх якості. Головне – відчути країну з середини.

Йорданія. Калушанин каже про подорож в цю країну: «То бомба!» Фото надане Олександром Тутовим

— Які навики потрібно мати для успішної подорожі? Чи всього вчишся в процесі?

— Не боятися невідомості та пригод. Буває, що не знаєш як доїдеш, де заночуєш, коли будеш їсти, з ким познайомишся. Часто взагалі різко змінюєш плани і їдеш не туди. Треба залишатись собою. В процесі ти побачиш свої плюси, мінуси, над чим потрібно попрацювати. Це фантастика, це круто, бо тобі постійно є куди удосконалюватися.

Насолоджуйтесь процесом, це – ніби ти головний герой фільму

— Хто і що тебе надихає до подорожей?

— Моє серце і душа, чудова музика, мої мрії. Я ще не знайшов місця, де хочу хоча б трішки пожити. Ще не знаю чим займатися. Це надихає рухатись далі. Надихають друзі. Я їх сильно люблю й вдячний за допомогу, за все вдячний.

— Куди далі?

— Менш ніж за місяць розпочну велику подорож по Азії. Розпочну з Індії. А далі – як життя направить. Моя мрія, кінцева точка – Нова Зеландія. Тут бомбезна природа. Невелика країна, тому хочу пройти її пішки чи проїхати на байку.