Грошима, працею та порадою: В Косові небайдужі відновлюють спортзал для дітей


Об’єднались заради спільної мети. В Косові мешканці спільними зусиллями відновлюють приміщення колишнього клубу єдиноборств "Богатир".

Зал напівпідвальний, немає опалення та вентиляції, стіни й підлога давно знищені, тож умов для заняття дітей не було. Тож наприкінці липня, міський голова Косова Юрій Плосконос в соцмережі запропонував мешканцям об’єднатися заради розвитку спорту. 

Як розповів Юрій Плосконос в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо, бюджет Косова всього 11 мільйонів гривень, тож на все не вистачає.

«Це місто районного значення, тож такі речі, як освіта, спорт, культура в нас з міського бюджету не фінансуються, а районний грошей не дає. Проте, якщо дітей не долучати до спорту і культури, то вони підуть на вулиці і навчаться не дуже хороших речей. Тож ми вирішили відновити зал, щоб діти мали де займатися», - пояснює голова.

Юрій Плосконос каже, що зал ніколи не мав нормальної системи опалення, а обігрівачі не можуть нагріти таке велике приміщення. Тож зважаючи на постійну сирість, там утворився грибок.

Світлина від Юрія Плосконоса.

«За 32 тисячі з коштів соцекономрозвитку ми виготовили технічну документацію для встановлення елетроопалення. Оскільки у підвальному приміщенні інші види опалення встановлювати не можна, ми поставимо електрокотел. Потім ми вирішили попросити про фінансову підтримку від мешканців Косова і долучитися власною працею",- розповідає мер.

Косівчани таку підтримали ідею. Хтось фінансовою пожертвою на рахунок (уже зібрали понад 20 тисяч гривень), хтось долучився до толоки, інші виконують роботи безкоштовно. До слова, гроші збирають на рахунок косівчанина-банкіра. Так вирішив організаційний комітет з місцевих мешканців. 

"Дуже пощастило, що наші підприємці перейнялися цією ідеєю. Один встановив в залі 16 вікон за свій кошт, інший пообіцяв купити борцівський килим. Якщо говорити про основні потреби, то це опалення, вентиляція, косметичний ремонт, завершення ремонту в туалетах і душових, благоустрій території навколо», - зауважує Плосконос.

Щоб почати ремонтні роботи, перш за все необхідно було очистити приміщення від уражених грибком дощок, тож влаштували толоку. На заклик у мережі прийшло десять косівчан, які за кілька годин все вичистили, а демонтовані дошки завезли як паливо на котельню. Як це було у мережі розповів місцевий активіст Віталій Мацьоцький, який одним із перших відгукнувся на ідею Юрія Плосконоса.

Звичайно, знайшлися ті, хто таку ідею розкритикував - мовляв, це має зробити влада, а не люди власними силами. Втім, косівчани, які підтримали ідею відновлення спортзалу, на критику не реагують. Кажуть, важливіше - довести справу до кінця, аби діти мали де займатися. 

«Зал вже оглянули місцеві будівельники, які готові працювати безкоштовно, оплатити потрібно тільки 60 тисяч за матеріали. Вони попросили тільки організувати толоку, щоб швидше впоратися зі стяжкою. Коли все висохне, майстри візьмуться за встановлення опалення. Далі підприємці безкоштовно встановлять систему вентиляції, яку ми придбаємо за гроші з пожертв. Найближчі кілька місяців ми його реанімуємо і діти зможуть там займатися», - впевнений міський голова Косова.

Планується, що після ремонту приміщення передадуть на баланс комунального підприємства, а воно у свою чергу виставить його на конкурс для функціонування клубу єдиноборств. 

"Я й не сумнівався, що люди таку ідею підтримають. Адже, на початку війни косівчани зібрали понад півтори мільйони, щоб вдягнути наших воїнів. Якщо сидіти і чекати, нічого не буде. Треба щось робити зважаючи на наявні ресурси і можливості. Звичайно добре, коли бюджет великий і ти сам визначаєш, що і коли робити. Коли ж немає грошей, то доводиться шукати можливостей і витискати максимум з того, що маєш. І най головніше не соромитися просити допомоги, особливо, якщо це для хороших цілей», - переконаний голова.

До теми: В Косові місцеві мешканці взялися самі ремонтувати спортклуб

Читайте нас в FacebookTelegram, та InstagramТільки найважливіші новини!