Гройсман пропонує скоротити список заборонених до приватизації підприємств


Після ухвалення у другому читанні нового закону про приватизацію необхідно створити новий перелік заборонених до приватизації підприємств, у якому залишити кілька десятків дійсно стратегічно важливих об'єктів.

Про це заявив Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у виступі на Міжнародному саміті мерів, повідомляє Укрінформ.

"Ми напрацювали новий закон про приватизацію, який скасовує сім попередніх законів... і прийняли цей законопроект у першому читанні. Зараз він готується до другого читання. Я думаю, що це буде один з головних законів у наступній серії необхідних реформаторських змін. Далі буде перелік (об'єктів державної власності, що підлягають приватизації. - Ред.). І я тут абсолютно погоджуюсь із тим, що цей перелік треба не те що мінімізувати, а, можливо, прийняти абсолютно новий перелік, в якому залишити два-три-чотири десятка стратегічно важливих підприємств, які не підлягають приватизації", - сказав Гройсман.

Він нагадав, що в Україні сьогодні 3,5 тис. державних підприємств, і зауважив, що такої кількості немає у жодній розвинутій країні світу. Прем'єр-міністр також акцентував, що більшість з них входить до переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, хоча не мають жодного стратегічного значення. 

"Наприклад, підприємства мережі "Укрспирт". Це повна радянщина мати в державній власності спиртові компанії, і ці компанії не підлягають приватизації. Я розумію, коли був Сталін, Радянський Союз, коли були стратегічні запаси спирту для якихось військових дій. Але сьогодні робити це стратегічною галуззю принаймні безглуздо", - наголосив Гройсман.

У цьому контексті він зазначив, що насправді більшість держпідриємств, які входять до переліку заборонених до приватизації, "реально є корупційною годівницею або тих, хто ними управляє, або хто за ними приглядає".

"Я вважаю, що єдиний правильний вихід - це відкрити можливість їх публічної приватизації", - заявив Прем'єр-міністр.

У цьому контексті він нагадав, що новий закон про приватизацію передбачає зменшення термінів підготовки до приватизації, залучення до цього процесу кращих міжнародних радників, продаж цих об'єктів через систему електронних торгів  "Прозоро".  

"І дуже ключова позиція - щоб на ці угоди про приватизацію через аукціони поширювалося англійське право - фундаментальне право, яке дасть можливість західним інвесторам входити в Україну і мати відповідні гарантії безпеки своїх інвестицій", - наголосив Гройсман.