Грип на підході: Як вберегтися мешканцям Прикарпаття?


З настанням похолодання усі традиційно з острахом чекають застуд і грипу. Тим більше, в інтернеті також звично з’явилася інформація, що цього року варто чекати новий вірус грипу, до якого в жодного з нас немає імунітету. Тож яка чергова напасть нас чекає і чи вже хворіють прикарпатці?

Як розповідає головний обласний позаштатний епідеміолог Марія Бойко, грип цього року до нас ще не прийшов. На Прикарпатті не було зафіксовано жодного випадку. «Захворювання на грип пташиний, пандемічний чи інший цього року, думаю, не реєстрували не тільки в області, але й в Україні», – каже Бойко.

Проте без грипу, звісно, не обій­деться. То до якого саме готуватися? А ось це спрогнозувати доволі складно. За словами епідеміолога, з року у рік до нас, як і в будь-яку іншу точку планети, «приходять» різні типи вірусів грипу, тож одночасно в різних точках країни циркулюють різні типи вірусу. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) цьогоріч у Європі будуть циркулювати переважно: А / H1N1 – пандемічний або каліфорнійський, А / H3N2 – сезонний, і грип типу В – Массачусетс.

«Тобто щороку у нас циркулює суміш вірусів грипу, – пояснює лікар. – Щорічні епідемічні спалахи викликають віруси типу А, кожні 3-4 роки – типу В, є ще віруси грипу типу С, які здатні викликати епідемічні загострення через 12-15 років. Отже, враховуючи усе сказане, чітко прог­нозувати, де й коли виникне епідемічне ускладнення з грипу надзвичайно складно, навіть для експертів ВООЗ».

Точно відомо, що, за найближчими прогнозами, захворюваність на грип і ГРВІ зросте наприкінці жовтня-листопада – і це абсолютно співпадає зі зниженням температури повітря.

Чи можна себе застрахувати? На всі 100 % – ні. Хоча більш захищеними є ті, хто вже переніс певний вид грипу, адже після цього в організмі виробляється імунітет. А хто не хворів і не хоче, той може скористатися вакциною. За словами лікаря, захист від грипу виробляється після 10-14 днів після вакцинації та триває до року. Нині вакцини проти грипу уже є в деяких аптеках, а також на обласному аптечному складі. Їх орієнтовна вартість 70 грн. Експерти ВООЗ рекомендують вакцинуватись у жовтні-листопаді, але при високій захворюваності – протягом усього епідемічного сезону, який триває з жовтня до квітня. Для захисту достатньо однієї дози вакцини.

Якщо грип ще не прийшов, то гострі респіраторні вірусні захворювання нікуди й не дівалися. З початку року до медиків вже звернулися близько 150 тисяч осіб, стільки ж очевидно й не звернулось, каже лікар. Найбільше хворіють діти – 60 % з усіх зафіксованих випадків. Кожен третій хворий – школяр. За останні два тижні захворюваність зростає в середньому на 5-7 % у порівнянні з попереднім тижнем. Але наразі, заспокоює медик, ситуація щодо грипу та ГРВІ є стабільною – на рівні двох попередніх років.

Як зменшити ризик. Поради від лікаря

Насамперед у зимовий період намагайтеся уникати людних місць, масових зібрань, вечірок.

Завжди майте при собі вологі серветки, якими протирайте руки після відвідання громадських місць. Салфетки відразу після використання викидайте, бо у волозі швидко накопичуються віруси та бактерії, і таким чином швидше відбувається зараження.

Вдома, на роботі – частіше провітрюйте приміщення, робіть вологе прибирання.

Зігрівайтеся після перебування на морозі, особ­ливо у вологу погоду, виключно гарячим чаєм з цит­риною, і в жодному разі не спиртними напоями – вони створюють додаткове навантаження на роботу серця у непростий час боротьби організму з холодом.

Якщо відстань недалека – краще перейтися пішки, ніж їхати в переповненому транспорті, де чхають і кашляють пасажири.

Харчування має бути різноманітним. Корисними є лимони та апельсини, які містять багато вітамінів, але не можна забувати і про близькі нам овочі – цибулю, часник (природні фітонциди), яблука, капусту (особливо квашену), картоплю (в ній восени міститься достатня кількість вітаміну С, а до весни вона знижується). Цілющими є чай з малиною, смородиною, варення з них, свіжоприготовані соки із фруктів та овочів, компоти, морси, узвар із сухофруктів.

Чим помогти організму. Поради від читачів

Алое. Сік алое змішайте у рівних пропорціях з медом і сухим вином. Настоюйте 5-6 днів. Прий­майте перед їжею по чайній ложці. Сік, до речі, роблять з нижнього листя рослини. Їх промивають холодною водою, ріжуть на шматочки та віджимають через марлю.

Імбир. Від застуди допоможе чай з імбиром і медом. До 1 / 4 склянки натертого імбиру додайте склянку меду і зваріть. У чай додайте по 1 / 2 чайної ложки цієї суміші.

Липа. Столову ложку квіток липи дрібнолистої заваріть у склянці окропу, настоюйте 20 хвилин, процідіть і додайте столову ложку меду. Пити по 1 / 4-1 / 2 склянки.

Цибуля. Під час епідемії грипу з профілактичною метою корисно проробляти наступну процедуру. Натріть на терці ріпчасту цибулю і протягом 10-15 хвилин вдихайте запах свіжоприготованої кашки.

Молоко з медом. Розмішайте у склянці гарячого молока дві столових ложки меду і випийте протягом дня за 2-3 прийоми.

Малина з медом. 1 ст. ложка меду, 1 ст. ложка шипшини, 1 ст. ложка малини, 1 ст. ложка смородини – залити 100 мл окропу. Витримати 15 хвилин. Пити тричі на день по півсклянки перед їжею.

"Репортер"