Грюнвальдська може бути ідеальною


Нещодавно створене об’єднання активних іванофранківців «Тепле місто» після презентації логотипу, який розробила компанія «Aimbulance», вже почало працювати над іншими проектами. Його представники – молоді архітектори – взялися за реконструкцію вулиці Грюнвальдської.

Ідею такого проекту запропонували архітектори Андрій Назаренко та Христина Косьмій. За їхніми словами, ця думка виникла в них рік тому. Вони довго шукали місце, аби в одному проекті можна було втілити усі напрямки роботи з інфраструктурою, рекламними вивісками і т. д.

«Ми розглядали карту міста, шукаючи місцевість, де можна б було поєднати всі міські проблеми, – розповідає Христина Косьмій. – Це мав бути якийсь Public Space (громадський простір – Авт.) у всіх на виду. Ми бачили пару точок по Франківську і думали, як зв’язати це докупи. Зупинилися на Грюнвальдській як на пілотному проекті».

«Чому Грюнвальдська? Та тому, що це найкраще місце для втілення всього, що ми б хотіли бачити, – говорить Андрій. – Розташування хороше, до того ж, тут є розмаїття архітектури, дев’ять пам’яток місцевого значення, сквер. Та й тамтешні мешканці власноруч займаються благоустроєм. Наприклад, самостійно огороджують тротуари від паркування машин, роблять імпровізовані бордюри, клумби тощо».

Про майбутні результати архітектори нині говорять стримано – кажуть, розкривати усі карти ще зарано. Але все ж таки зазначають, що мають у планах як мінімум збільшити озеленення вулиці, створити велодоріжку. Тобто на Грюнвальдській все має бути ідеально – впорядкований рух, візуальний стиль, сучасні європейські тенденції з організації громадського простору.

«Ми не будемо вводити нових функцій, яких там ще не було, окрім хіба велодоріжок. І не плануємо будувати чогось нового. Просто прагнемо все вдосконалити», – пояснює Христина Косьмій.

«Наша мета – зробити якісний проект, а не фантастичний. Важливо, щоб це розуміли всі. Навіть якщо ми реалізуємо лише частину задуманого, все одно будемо намагатися витиснути по максимуму», – додає Андрій.

За словами молодих архітекторів, облаштування Грюнвальдської обійдеться у мільйони гривень. Гроші вони шукатимуть у влади та бізнесу.

«У сучасних умовах знайти фінанси – не проблема, хоча говорити про точну вартість ще рано, – каже Назаренко. – Ми плануємо залучити державні кошти, спонсорську підтримку, можливо, й пересічних мешканців. Наприклад, у Львові для озеленення вулиці Городоцької організатори збирали гроші у самих львів’ян».

Як каже Христина, нині тривають дослідження вулиці. Їх результати разом з конкретними проектами активісти обіцяють представити вже цієї осені…

А от головний архітектор міста Володимир Гайдар до такої ініціативи ставиться дещо скептично.

«Ідея хороша і правильна, але потрібно врахувати безліч факторів, – говорить він. – У мене є кілька питань до проекту і немає розуміння, який ряд проблем ця ідея вирішить. Напевно, йдеться все ж таки про капітальний ремонт вулиці, а тому необхідно знати стан мереж, які знаходяться під дорогою. У разі потреби їх потрібно замінити, як це було на вулиці Шевченка. Якщо ж ці люди хочуть просто гарно зробити вулицю, а не вирішити проблеми в комплексі, то згодом на одній чи іншій мережі виникнуть аварії, які зведуть нанівець усю роботу й затрачені кошти».

За словами Гайдара, він готовий допомагати у реалізації проекту консультаціями та документами, що є в департаменті архітектури. Але наголошує – проблеми є, вирішувати їх треба комплексно. А проект «ідеальної вулиці» від молодих архітекторів, каже він, наразі має лише популяризаційний характер.

Репортер