Хлопця, на якого впала бетонна плита у Коломиї, прооперували


На Івано-Франківщині бетонною плитою придавило підлітка, в якого через це стався розрив печінки. Хлопець у важкому стані госпіталізований, однак медики його прооперували та сподіваються, що найстрашніше вже позаду.

На відео, знятому мешканцями багатоповерхівки, відзнято перші секунди після нещасного випадку – звідусіль  до недобудови збігаються чоловіки та намагаються підняти бетонну плиту, що придавила хлопця.  Врешті це вдається, і швидка доправляє потерпілого до лікарні. Медики не приховують, що його життя висіло на волосині, йдеться у сюжеті ТСН

"Він отримав важке, загрозливе для життя пошкодження печінки із масивною крововтратою – близько 1,8 літра", - розповів хірург Коломийської дитячої лікарні Володимир Костюкевич.

У нього - велика втрата крові та розрив печінки. Операція пройшла добре, і тепер медики певні - він житиме. Місцеві обурюються - роками просять владу щось зробити з аварійним довгобудом.

Хлопець  після операції досі важкий, сторонніх до нього не пускають. Про нього відомо, що йому 16 років, він вчиться в ПТУ, на довгобуді був із товаришем, який встиг відскочити, коли плита падала. 

"Як мені з балкону видно туди – вони сиділи, говорили. Я тільки закрила балкон, чую: "Рятуйте!", - каже жителька Коломиї Наталя Гаднюк.

Мешканці довколишніх будинків кажуть, що довгобуд розвалюється, і вони вже давно просять міську владу, аби та примусила власника хоча б обгородити небезпечний об’єкт, на котрий дітей так і вабить.

"Підлітки тільки там і сидять! Та навіть сьогодні були усередині!", - розповіла очевидець.

"Будуєте – то будуйте! Ні – знесіть, огородіть знаками, парканами! Добре, хлопець дорослий - обійшлося. Там отакі діти ходять, таку дитину плита накриє від і до", - підтримує тітка потерпілого хлопця Тетяна Тищенко.

"Другому може не повезти так, як моїй дитині! Я хочу знати, чия це будова? Чому її не запечатають? Не знесуть ті небезпечні панелі, які самі по собі падають?", - питає мати потерпілого хлопця Лілія Колодій.

Міський голова не заперечує, що знає про цю проблему, однак вдіяти нічого не може. Господарка довгобуду вже багато років живе у США, її приватну власність ні розібрати, ані бодай огородити без неї права не мають.

"Це була державна власність. Потім по приватизації незавершеного будівництва був проданий. Перший власник помер. Родині перейшло по спадку. І сьогодні власник за кордоном, ніякого контакту ннмає. Хоча нам відомо, і поліція, думаю, дослідить, що є управляючий цим майном, який має доручення", - пояснив мер Коломиї Богдан Слюзар.

Усі сподівання чиновників зараз на поліцію, а правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом недотримання безпеки на будівництві.

"Неогороджений належним чином, попереджувальних знаків немає, напіврозвалений. Тому було прийняте рішення відкрити кримінальне провадження і розібратися з власником", - пояснив керівник Коломийського відділу поліції Остап Білейчук.