Хто більше пліткують – жінки чи чоловіки


Стереотип про те, що жінки пліткують більше, ніж чоловіки, частково правдивий. Вчені з Каліфорнійського університету в Ріверсайді провели масштабний експеримент і з'ясували, хто пліткує більше.

В експерименті брало участь кілька сотень чоловіків і жінок у віці від 18 до 58 років, на яких надягали портативний диктофон, пише Psychological and Personality Science, інформує 24 канал

Записувалися лише деякі шматочки діалогів. Запис потім оцінювали на наявність пліток. При цьому необхідно уточнити, що під плітками розумілася будь-яку розмову, в якому обговорювали якусь сторонню людину, незалежно від того, чи обзивали, чи хвалили, чи нейтрально ставилися до неї.

Більш як 4 тисяч слів містили плітки. Їх розділили залежно від того, про кого йшлося – про знаменитостей або просто про знайомих, а також, на яку тему пліткували, якої статі й віку були пліткарі.

В результаті виявилося, що в цілому плітки займають не таке вже й велике місце в житті людей – на них припадало близько 14% всіх діалогів.

Велика частина пліток була нейтральною; у 604 випадках (з 4 тисяч слів) про іншу людині відгукувалися погано, в 376 випадках – добре.

Особисте життя знаменитостей обговорюють майже в 9 разів рідше, ніж свої знайомих. І, як і слід було очікувати, екстраверти пліткують набагато частіше, ніж інтроверти.

Щодо віку, то немає жодних відмінностей: молоді люди пліткують не менш активно, ніж літні. Але попри це, молоді люди частіше говорять поза очі щось неприємне.

Також немає відмінностей між багатими й добре освіченими людьми, з одного боку, і бідними та малоосвіченими.

Що до жінок, то вони, в загальному, більше ніж чоловіки схильні поговорити про когось за очі, але це стосується тільки нейтральних пліток. У несхвальних і позитивних плітках чоловіки і жінки були рівними.

Але якщо говорити про дуже негативні плітки, то жінки не більше, ніж чоловіки, пліткували.