Хто буде обирати главу Єдиної помісної церкви в Україні


Президент Петро Порошенко вірить, що об'єднавчий архієрейський Собор, на якому обиратимуть главу УПЦ, пройде без будь-яких конфліктів, а участь у ньому візьмуть представники усіх патріархатів України.

Про це глава держави заявив на молебені за Україну та автокефальну церкву, що проходить на Софійській площі у Києві, пише 24 Канал.

"Сподіваюся та вірю, що Собор пройде всупереч нашій національній приказці про те, що там, де два українці, три гетьмани" – сказав він.

За його словами, Томос про автокефалію буде вручено предстоятелю церкви, якого обере об'єднавчий архієрейський Собор.

З благословення Константинопольського патріарха та Церкви-Матері на цей собор зберуться всі єпископи Української Православної церкви Київського Патріархату; всі єпископи Української автокефальної православної церкви... і разом з ними, я вперше про це заявляю, і група єпископів Української православної церкви Московського патріархату, які між кремлівською зіркою та православним хрестом вибрали хрест, а між Україною та Росією обрали Україну, – наголосив Порошенко.

Також, глава держави підкреслив, що відповідальність, яка лежить на учасниках об'єднавчого Собору, без перебільшення є історичною.