Хто такий кандидат в нардепи по 88-му округу Андрій Шевченко?


Оголошуючи дострокові вибори парламенту, Володимир Зеленський хотів використати свій особистий високий рейтинг, щоб завести в Раду максимум своїх людей. Але в реальності виявилось, що політсила “Слуга народу”, яка просто не існувала до обрання Зеленського як політична структура, не в змозі дати таку кількість знакових чи цікавих фігур.

Однак, часто ситуація значно плачевніша, бо в низці областей кандидати від “Слуги народу” нагадують просто  статистів, яких спеціально виставили під вже чинних депутатів, пише Вільне.Інфо.

Не виключенням став і 88-й округ. До Верховної ради від партії «Слуга народу» тут йде Андрій Шевченко.

Відомостей про Андрія Шевченко досить обмаль. Пошукові системи видають практично нульову інформацію. Навіть фото кандидата в нардепи вперше з‘явилося в інтернет мережі лише на сайті партії «СН», і то після оприлюднення своїх кандидатів-мажоритарників.

Проте, журналісти «Вільне.ІНФО» все ж таки дізналися більше інформації про кандидата в нардепи до ВР по 88-му округу Андрія Шевченко.

Довідково. Шевченко Андрій Леонідович народився 16 вересня 1991 року в місті Коломия Івано-Франківської області. Громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України. Освіта вища, економіст. Працює в ТОВ “Парктур”. Безпартійний. Проживає в місті Івано-Франківськ. Судимість відсутня. Суб’єкт висування – політична партія “Слуга народу”.

Андрій Шевченко – це брат нардепів Олександра та Віктора Шевченків. Олександр обраний по 83-му округу, а Віктор по 85-му.

До речі, Віктор Шевченко також балотується до ВР по 85-му виборчому округу, але як висуванець. Його брат Олександр також мав намір знову йти до ВР по округу №83, але зняв свою кандидатуру на користь свого помічника Андрія Сторожука від партії «Слуга народу».

На президентських виборах-2019 Андрій Шевченко фінансово допомагав своєму брату Олександру, який приймав участь у президентських перегонах. Наприкінці минулого року він перерахував в загальному 1,6 млн гривень на виборчу компанію свого брата. Кошти Андрій Шевченко перераховував як підприємець (ФОП). Для цього він зареєструвався ФОПом у листопаді 2018 року, а вже у лютому 2019 припинив свою підприємницьку діяльність.

Все досить просто, Олександру Шевченку треба було показати звідки кошти на виборчу компанію і зробити це «чисто». Тому він просто «прогнав» гроші через свого брата-підприємця, аби у контролюючих органів не виникало питань де і як Андрій Шевченко заробив 1,6 млн гривень.

Після закриття підприємницької діяльності Андрій Шевченко у лютому 2019 року створює ТОВ «Західдорбуд», яке в основному займається будівництвом доріг і автострад. Щоправда фірму реєструють в селі Рокосово Закарпатської області. Керівником фірми є Олександр Івасютин. До лютого цього року Івасютин також керував ТОВ «Дорожнє підприємство ПБС», яке до того ж  займається будівництвом доріг та автострад.

За інформацією аналітичної платформи «YouControl» ТОВ «Дорожнє підприємство ПБС» створене у грудні 2018 року та зареєстроване у місті Івано-Франківськ. Керівником фірми є Олег Замковий, а власником Ірина Ласкова. Місце реєстрації Ласкової співпадає з реєстрацією Андрія Шевченко –  Івано-Франківська обл, село Поляниця, вул. Вишня, 310. Також за цією адресою зареєстрована ФОП Мар‘яна Шевченко.

Варте уваги те, що до лютого 2019 року засновником фірми «Дорожнє підприємство ПБС» був Роман Родзоняк.

Роман Родзоняк є керівником декількох фірм. Проте найбільше привертають увагу ТОВ «Скорзонера»та ТОВ «ПБС». Компанія “Скорзонера” володіє чисельними земельними ділянками, на яких розташований гірськолижний курорт «Буковель». Також у 2010 році ця компанія отримала в концесію майновий комплекс “Міжнародний аеропорт Івано-Франківськ”. Кінцевими бенефіціарними власниками є Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

У 2017 році  Генеральна прокуратура відкриває кримінальне провадження за підозрою у розкраданні коштів в особливо великих розмірах колишнім керівництвом націоналізованого Приватбанку на користь пов’язаних з колишніми акціонерами компаній.

За даними слідчих, у ГПУ в рамках кримінального виробництва №42014000000001261 встановлено, що посадові особи в 2014 році заволоділи рефінансуванням НБУ в сумі 19 млрд грн, використавши їх не за призначенням, а саме надали за рахунок цих коштів кредити компаніям, пов’язаним з Приватбанком. В даній кримінальній справі також фігурує ТОВ «Скорзонера».

У березні-квітні 2019 року Печерський районний суд міста Києва наклав арешт на майно ТОВ «Скорзонера», а саме на паркінг №2 площею 29,79 га та з десяток земельних ділянок, які розташовані в селі Поляниця – гірськолижний курорт «Буковель».

ТОВ «ПБС» відома як компанія з будівництва доріг у Івано-Франківський та Закарпатській областях. За інформацією сайту «Zакупівлі» фірма ПБС з 2015 року уклала 194 угоди на загальну суму 13 млрд гривень. Але кількість кримінальних судових справ також вражає: за останні три роки –  46, пов‘язаних з цією компанією.

Варто зазначити, що фірма «ПБС» перетинається у судових справах з компанією «Скорзонера». У лютому 2013 року Державна податкова служба у Львівській області припиняє діяльність фіктивної фірми ПП “Сістар”, яку звинувачують у здійсненні фіктивної підприємницької діяльність з метою подальшого прикриття схем мінімізації податкового навантаження підприємств реального сектора економіки та конвертації безготівкових коштів в готівку. Послугами цієї фірми скористалися фірми «ПБС» та «Скорзонера» та ряд інших «приватівських» фірм, як вбачається із судового рішення. Однією з цих «приватівських» фірм є ТзОВ «Парктур».

Також ця фірма проходить по іншій кримінальній справі, яка пов‘язана з отриманням кредиту у «Приватбанку». Слідчими Управління розслідуваннями кримінальних проваджень ГСУ фінансових розслідувань встановлено, що в 2016 році службовими особами АТ «КБ «Приватбанк» за домовленістю з посадовими особами ТОВ «Верітас проперті менеджмент» здійснено завищену оцінку майна Гірськолижного курорту «Буковель», який належить ТОВ «Зірка Буковелю», з метою отримання значно більшої суми грошових коштів національного банку України в якості стабілізаційного кредиту, які в подальшому привласнені учасниками злочинної групи. Вартість завищення вказаного майна становить близько 800 млн грн.

Варто зазначити, що за інформацією з сайту «Opendatabot» ТОВ «Парктур» станом на 1 червня 2019 року має податковий борг – 105 тис грн.

ТОВ «Парктур» керує основними готелями туристичного комплексу «Буковель», товариство зареєстроване в селі Поляниця Івано-Франківської області. Власником та директором є Віталій Ковальчук, а раніше був Роман Родзоняк – керівник ТОВ «Скорзонера».
Теперішній власник «Парктуру» Віталій Ковальчук раніше був у складі співвласників ТОВ «Галичина-Цукор», яке володіє 2,16% «Скорзонери».

Нагадаємо, «ПБС» контролює народний депутат Олександр Шевченко, який раніше керував «Буковелем». Фірма записана на Іванну Непик, яка також очолює згадане вище ТОВ «Галичина-Цукор».

Саме зараз варто згадати, що кандидат в нардепи до ВР по 88-му округу Андрій Шевченко у своїй біографії, поданій до ЦВК, вказав місце роботи – ТОВ «Парктур».

Пов’язані фірми та особи з Андрієм Шевченком

Як бачимо, Андрій Шевченко пов’язаний зі своїм братом Олександром не тільки родинними, а ще й бізнесовими зв’язками, які безпосередньо перетинаються з інтересами Ігоря Коломойського.

Післямова

Якщо вам хочеться кидати в повітря капелюшки з приводу свіжого несподіваного кумира ‒ то варто запитати себе про те, на чиїх саме плечах цей новий кумир стоїть.

Автор: Євген Гапич