Хто з депутатів селищної ради Печеніжинської ОТГ прогулює найбільше сесій


Депутати селищної ради Печеніжинської ОТГ порушують закон. Вони не оприлюднили інформації про прийоми громадян. Третина депутатів пропустила більше, ніж половину сесій за період 2018 року та першої половини 2019 року.

Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» говорить, що депутат місцевої ради зобов’язаний бути присутнім на пленарних засіданнях ради, у разі неможливості бути присутнім на засіданні депутат місцевої ради повідомляє про це особу, яка очолює відповідний орган, пише Центр політичний студій.

У разі пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань, відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку. З початку 2018 року до середини 2019 року відбулося 18 сесій селищної ради Печеніжинської об’єднаної територіальної громади. Молодіжна рада проаналізувала відвідування депутатського корпусу селищної ради VII скликання за цей період діяльності та склала рейтинг найбільших прогульників.

За підсумками роботи у 2018 році вісім місцевих обранців пропустили понад 50% засідань селищної ради.

Рекордсменом із пропущених засідань став Михайло Сметанюк – 84,6%, тобто був відсутній на 11-ти з 13-ох засідань у 2018 році. Також він є членом бюджетної комісії. Проте справедливим буде відмітити те, що Михайло Сметанюк написав заяву про припинення депутатських повноважень ще в 2018 році, проте колеги-депутати не підтримали таке рішення. 

Підстави для відкликання також надали Микола Панчошак – у нього 77% пропущених засідань, Микола Дердюк, Іван Стефак, Марія Фенин – по 61,5% пропусків. Василь Піганюк, Дмитро Чорний та Мирослав Кузьмак не відвідали 53,8% засідань ради.

Ще 5 депутатів пропустили понад 25% сесійних засідань у 2018 році. Це Петро Федюк, Роман Пнівчук, Микола Копильців, Василь Стефурак з 6-ма пропущеними сесіями з 13-ти проведених та Світлана Бойчук з 5-ма пропущеними сесіями.

Високим рівнем відвідуваності сесій в 2018 році відзначилися Ярослав Бакай, Світлана Якубенко та Михайло Кузик, вони пропустили лише по одному засіданні.

Тільки по два сесійні засідання в 2018 році пропустили: Оксана Марчук, Іван Котів, Дмитро Дмитерко, Олександра Дудінчук, Василь Козьменко, Мирослав Михасюк та Надія Киртока.

За І півріччя 2019 року рейтинг прогульників сесійних засідань зі 100% результатом очолив депутат від 23-го виборчого округу Микола Панчошак –  він не був на жодному з 5-ти сесійних засідань, які відбулись у період з 1 січня по 30 червня. Два депутати – Михайло Сметанюк та Мирослав Кузьмак пропустили 80% засідань сесій, ще три обранці пропустили 60% засідань – це Петро Арама, Дмитро Дмитерко та Роман Пнівчук.

Четверо депутатів пропустили по 2 з 5-ти сесій ради в період з 1 січня по 30 червня 2019 року. Це 35% пропусків у 2019 році. Серед цих депутатів Дмитро Чорний, Микола Копильців, Василь Стефурак та Микола Дердюк.

В цілому – більшість депутатів досить регулярно відвідували засідання в першій половині 2019 року. Так, 10 депутатів пропустили всього одну сесію, а 5 – були присутніми на всіх засіданнях – це Василь Піганюк, Іван Котів, Світлана Якубенко, Василь Козьменко та Надія Киртока. 

Депутати пояснюють причини своєї відсутності на сесійних засідань по-різному. До прикладу Іван Стефак запевняє, що пропускав засідання через те, що працює закордоном, проте ходить на сесії, коли присутній в Україні: «У зв’язку з тим, що часто по роботі їжджу за кордон, не завжди є можливість відвідувати сесії, але коли вдома, то відвідую всі засідання і постійно працюю на своєму окрузі з виборцями».

Михайло Сметанюк пояснює, що намагався двічі скласти повноваження, проте його колеги не підтримали заяву. «Я написав заяву про складання депутатських повноважень, так як був кардинально не згоден з тією політикою, яка на той час велася, два рази ставили на голосування, але депутати не проголосували”, – каже Сметанюк – ”Зараз ситуація дещо змінилася, але засідання часто бувають у релігійні свята, а так як я є священнослужителем, то не завжди міг бути присутнім.»

Дмитро Дмитерко зазначає, що пропускав засідання лише з поважних причин: «Ще жодної сесії не пропустив без поважної причини, всі пропуски сесій мають поважні причини, що пов’язані з діяльністю на основному місці роботи», – запевняє депутат.

Марія Фенин також переконує, що пропускала засідання з поважних причин: «У кожного депутата, як і в мене, є поважні причини пропусків сесій, адже депутати – це люди, які теж працюють на роботі, які хворіють, які мають сім’ї і бувають різні життєві обставини, то ж без поважних причин стараюся не пропускати сесії».

Микола Панчошак більшість часу перебуває за кордоном і відповідно не може бути присутнім на засіданнях сесій, зконтактувати з ним не вдалося.

Проте, згідно зі статтею 32 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»,  на час сесії чи засідання постійної комісії місцевої ради, а також для здійснення депутатських повноважень в інших передбачених законом випадках, депутат місцевої ради звільняється від виконання виробничих або службових обов’язків. 

Окрім цього кожен депутат, за законом, має право подати заяву про складання ним депутатських повноважень. Цю практику застосовують депутати, що не мають часу чи можливостей виконувати повноваження. І для того, аби громада його округу була повноцінно представлена у місцевій раді – складає повноваження, а його місце займає депутат, що посів на окрузі друге місце. 

Два позачергових пленарних засідання не відбулись через відсутність кворуму.

Місцева рада є основним органом влади у громаді. Саме на її засіданнях вирішуються усі важливі питання та приймаються рішення, необхідні для громади. Приймають рішення депутати на сесійних засіданням шляхом голосування. Чинним вважається те рішення, за яке проголосували більше половини депутатів ради. Сесійне засідання не може бути чинним, якщо у ньому бере участь менше половини обраних до ради депутатів. Депутати зобов’язані брати участь у сесійних засіданнях та не можуть їх пропускати без поважних на те причин.

Протягом 2018 року та першого півріччя 2019 року всі заплановані чергові пленарні засіданні проведені, однак два позачергових пленарних засідання сесій були перенесені через відсутність кворуму. А саме 05.09.2018 року та 25.09.2018 року. Інформації про причини відсутності (поважні чи не поважні) депутатів в апараті селищної ради немає.

Депутати селищної ради Печеніжинської ОТГ не ведуть прийом громадян.

Стаття 10, пункт 5 Закону України “Про статус депутата місцевої ради” зазначає, що депутат зобов’язаний вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців. Ця ж стаття Закону передбачає, що депутат повинен визначити та оприлюднити дні і години прийомів для громадян. Це означає, що депутат місцевої ради має повідомити мешканцям громади про те, коли і де він буде проводити прийом мешканців. На практиці такі повідомлення здійснюються на сайті ради, у соціальних мережах, друкованих ЗМІ та на дошках оголошень.

Інформації щодо проведення прийому громадян депутатами селищної ради Печеніжинської ОТГ в апараті ради немає. Відсутня така інформація і в соціальних мережах, у друкованих ЗМІ, не вивішують на дошках оголошень. Відповідно мешканці громади, не можуть скористатися своїм правом та відвідати приймальню депутата.

Депутат Василь Стефурак стверджує, що зі своїми виборцями спілкується, проте не прив’язується до приміщення і не визначає час прийому. 

«З виборцями зустрічаюся регулярно, а виділеного приміщення немає, тому і немає визначеного місця проведення прийому громадян. Як мінімум раз на рік звітуюся перед виборцями, публікую про все зроблене мною на окрузі в мережі Фейсбук», – так Василь Стефурак коментує ситуацію.

Депутат місцевої ради зобов’язаний дотримуватись законодавства та забезпечувати його реалізацію, не повинен порушувати закони, які регламентують його діяльність. Якщо депутат не проводить щонайменше раз на місяць прийом громадян – він сам порушує законодавство. 

Ось, що стосовно цього каже секретарка селищної ради ОТГ Олександра Дудінчук: «Депутати Печеніжинської селищної ради об’єднаної територіальної громади апарату ради не надають інформацію про дату та місце проведення прийомів мешканців громади. Відповідно до ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» ст.10 у виборчому окрузі депутат місцевої ради зобов’язаний визначити і оприлюднити дні, години та місце прийому виборців, інших громадян».

Звітування депутатів: міф чи реальність?

Згідно отриманої відповіді на запит публічної інформації, даних щодо звітування про свою роботу депутатами селищної ради Печеніжинської об’єднаної територіальної громади перед виборцями у період 2018 та першому півріччі  2019 року в апараті селищної ради немає.

Депутати не надають інформацію про дату та місце проведення зустрічей, на яких відбувалось їх звітування перед виборцями. 

Згідно рішення селищної ради №2114-36/2019 від 18.03.2019 року «Про затвердження Положення про звітування Печеніжинського селищного голови ОТГ, старости, виконавчих органів, постійних комісій та депутатів Печеніжинської селищної ради об’єднаної територіальної громади», голова, старости та депутати повинні звітувати не рідше, ніж один раз на рік про свою діяльність.

Марія Фенин запевняє, що звітування перед виборцями проводить, проте не публікує звітів: “Я щорічно проводжу публічний звіт перед своїми виборцями. Також з ними зустрічаюся постійно і якщо буде започаткована практика проведення прийому громадян, то готова це робити”. Попри те – опублікованих звітів Фенин знайти не вдалось. 

Важливо, щоб депутати насамперед розуміли, що звітування – це не процес для отримання відмітки, а можливість бути ближчими до своїх виборців і далі бути обраним до складу місцевої ради та представляти там їхні інтереси.

Активність депутата, його залученість у вирішенні нагальних питань громади, відвідування пленарних засідань, звітування, ведення прийому громадян демонструє якість його роботи як представника своїх виборців. 

Дослідження роботи депутатів спрямоване на сприяння вирішення проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів.

Постійний діалог із тими, хто делегував вам право приймати рішення від імені громади – це запорука  успішної депутатської діяльності.

Дослідження роботи депутатів селищної ради Печеніжинської ОТГ здійснили члени Молодіжної ради Печеніжинської ОТГ в рамках проекту “Голос громади у місцевому самоврядування. Цей проект у Печеніжинській громаді реалізовує громадська організація “Центр Політичних Студій” в рамках Програми DOBRE, що фінансується Агенством США з міжнародного розвитку – USAID.