Ігор Дебенко про незрозумілу логіку утворення та майбутнє Угринівської ОТГ


У вівторок, 28 січня у Мінрегіоні відбулися додаткові консультації щодо перспективних планів спроможних громад, на яких розглядалися напрацьовані Івано-Франківською ОДА пропозиції щодо висловлених напередодні експертами застережень по громадах.

За результатами проведених консультацій обласні державні адміністрації повинні подати в Кабмін остаточні проєкти перспективних планів.

Варто зауважити, що обговорення в Мінрегіоні були дуже гарячі. Зокрема, знову не знайшла підтримки окрема Угринівська об'єднана територіальна громада. Про це повідомив депутат Івано-Франківської обласної ради від мікрорайону Пасічна, свободівець Ігор Дебенко. 

"Вчора у Мінрегіоні під керівництвом Вячеслава Негоди відбулися додаткові консультації щодо перспективних планів спроможних громад, на яких розглядалися напрацьовані Івано-Франківською ОДА пропозиції щодо висловлених напередодні експертами застережень по громадах. Так от, УГРИНІВСЬКА ОТГ ЗНОВУ НЕ ОТРИМАЛА ПОГОДЖЕННЯ!!! Як і ряд інших пропозицій ОДА.... ВДРУГЕ ЗА ТИЖДЕНЬ!!!

Складається враження, що в контексті завершення реформи децентралізації алогічність подальшого існування цієї громади усвідомлюють всі, окрім хіба що частини членів обласної робочої групи, утвореної облдержадміністрацією! Ба більше, в кулуарних розмовах витає, що це обумовлено передусім політичним протекціонізмом окремих владоможців. Облдержадміністрація у такій ситуації опинилася у перманентному шпагаті.

На відміну від наших фахівців, столичні експерти з децентралізації керуються здоровим глуздом і логікою, а не навіяними політичними захцянками. Власне, питання Угринівської ОТГ від самого початку виникнення лежало передусім в цій площині", - впевнений депутат.

Як відомо, ще у 2015 році, коли місцеві експерти з децентралізації напрацьовували перший перспективний план формування територій громад області, з розробки якого, власне, і стартувала реформа, дана громада як окрема одиниця не передбачалась апріорі.

Згодом Кабмін у односторонньому порядку все ж погодив її створення. Питання, подейкують лобіював особисто тоді народний депутат Михайло Довбенко. Ще через деякий час уряд Гройсмана, який уже у відставці, надав громаді статус спроможної…

Івано-Франківська обласна рада, яка при першому варіанті перспективного плану, ще мала можливість впливати на його формування, неодноразово впродовж 2018-2019 років висловлювала застереження щодо логіки утворення цієї ОТГ. Та поїзд здавалось уже поїхав... Однак, у 2019 змінилась президентська влада, а з нею і майже вся виконавча вертикаль як в центрі, так і на місцях.

У листопаді-грудні 2019 року обласна державна адміністрація в складі вже нового керівництва відповідно до доручень Мінрегіону напрацьовує оновлений, остаточний перспективний план. Його і має затвердити Уряд з огляду на необхідність завершити реформу у 2020 році. 

"Нове керівництво ОДА, демонструючи вочевидь державницьку позицію, напрацьовує проєкт оновленого перспективного плану, в якому місця окремій Угринівській ОТГ, яка нагадуємо вже існує, не знаходиться. За проєктом села Угринів та Клузів відносяться до Івано-Франківської громади. Однак, вже наприкінці грудня, ситуація змінюється й проєкт із Угринівської ОТГ все ж їде на захист в Мінрегіон.

20 січня Мінрегіон, заслуховуючи представників ОДА, відправив в цілому один з кращих проектів перспективного плану на доопрацювання, зокрема в частині майбутнього існування Угринівської ОТГ. Її представники Мінрегіону на чолі з В'ячеславом Негодою не бачать в якості окремої ОТГ з огляду на критичну площу, чисельність населення і включеність в систему соціальних послуг Івано-Франківська.

27 січня ОДА проводить засідання робочої групи, за результатами якої, попри застереження окремих експертів, знову погоджує Угринівську ОТГ.

Вчора, 28 січня, Мінрегіон знову не погоджує Угринівську ОТГ, відправляючи її в черговий раз на доопрацювання в ОДА", - підкреслює Ігор Дебенко.

Як зазначає депутат, Мінрегіон неодноразово засвідчував свою позицію, не бачачи логіки існування цієї громади саме в такій інтерпретації.

"Брати відповідальність, відповідно, Мінрегіон також не хоче, перекладаючи її винятково на обласну державну адміністрацію. Тому посадовцям ОДА передусім необхідно чітко донести громадськості конкретні аргументи експертів Мінрегіону, а не послуговуватись ефемерними висловлюваннями. А відтак, предметно роз'яснити, чому вони приймають те чи інше рішення щодо остаточно майбутнього кожного із сіл. Обґрунтувати в чому неправий Мінрегіон і чому саме така є позиція ОДА з огляду на перспективу розвитку?

Відмовки на кшталт “най буде, адже затрачені державні кошти на проведення виборів” не приймаються з огляду на існування прецеденту із Підгайчиківською ОТГ.

Хто конкретно, персонально відповідатиме за остаточне рішення, яке б воно не було зі сторони посадовців ОДА?!! Федорів Віталій Васильович, Онищук Світлана Василівна, незмінний «реформатор» Крецул Валерій В’ячеславович чи хтось інший? Хотілося б, щоби це було особистісно, а не колегіально, як зазвичай відбувається на засіданнях робочої групи. Дізнатися постфактум, хто і як голосував з того чи іншого питання на цих засіданнях, просто неможливо.

Якщо все ж таки робоча група засідатиме, вважаю за доцільне звернутися до всіх її членів (а є там і такі, хто досі не розуміє, що він/вона роблять у складі робочої групи - насправді це правда, оскільки чув це персонально від них) проявити свідому, державницьку позицію. Виходити  із логіки реформи й перестати бути конформістами, мовчазною згодою піднімаючи руку в угоду інтересів чи настанов окремих осіб - діяти винятково в інтересах громад краю.

Голова ОТГ пан Вівчаренко М.І. на засіданні в ОДА не приховував, що в перспективі таки бачить громаду як партнера в складі Івано-Франківської ОТГ. Через що це майбутнє не може бути реалізовано вже зараз?

Питання риторичні, але надзвичайно важливі. Від прийнятих рішень залежатиме майбутнє кожного з населених пунктів області. Після затвердження урядом остаточного проєкту, доля громад буде байдужою всім, крім самих громад. І членам робочої групи також, на жаль….", - каже Ігор Дебенко.