Імунна система чхати хотіла на ваші БАДи. І ось чому


Наша імунна система лише двома способами може захиститись від інфекцій, які спричинюють застуди та інші хвороби. І вони не мають нічого спільного з вітамінами та "суперфудами".

Професор імунології та інфекційних захворювань Королівського коледжу Лондона Чарльз Бенгам пояснює, чому ідея, що БАДи можуть зміцнити ваш імунітет – безглузда з наукової точки зору– пише УП.Життя з посиланням на видання The Guardian.

"Люди вважають, що їх імунна система схожа на велике поле для битви, яке можна укріпити чи відремонтувати, – стверджує професор. – Це не так.

З самої назви зрозуміло, що наш імунітет – не просто функція, а ціла система, яка охоплює роботу багатьох органів та біологічних функцій".

Експерт пояснює, що імунну систему можна розбити на дві частини: вроджена та адаптивна.

Першою виявляє інфекцію вроджена система. Вона діє швидко, але їй бракує хитрощів.

Імунолог порівнює її з мисливцями за привидами, що намагаються вигнати нечисть з прòклятого готелю.

"Вона покриває все слизом, щоб вимити заразу – це тому у вас шмарклі та мокрий кашель, вона піднімає температуру, щоб спалити її –тому вас лихоманить.

А також вона зачиняє всі двері та вікна, поки проблему не вирішено – тому ви відчуваєте себе сонним та пригніченим, отож вам важко вийти куди-небудь і ви не підчепите нову хворобу, поки імунітет працює", – пояснює Бенгам.

Але вроджена система не видаляє окупанта з тіла. Це привілеї адаптивного імунітету, продовжує лікар:

"Адаптивній імунній системі необхідно від  5 до 10 днів, аби підібрати потрібні антитіла та клонувати їх в необхідній кількості для атаки. Імунна система стримує розповсюдження інфекції перед фінальним знищенням".

Звичайно, є спосіб пришвидшити процес та підвищити імунітет – вакцинація, додає медик. Вакцина містить неозброєну версію мікроба, від якого ви хочете захиститись.

Завдяки цьому адаптивна імунна система має можливість запам’ятати мікроб та наступного разу при зустрічі з ним діяти швидше.

БАДи – це не вакцини. Вони не можуть допомогти адаптивній імунній системі. Вродженій вони теж принесуть мало користі.

 Фото: HASLOO/Depositphotos

Імунолог додає, що якби біодобавки дійсно стимулювали нашу вроджену імунну систему, ми весь час відчували б себе погано, шморгали носом та лихоманили. І це не мало б жодного сенсу. Це не більше, ніж маніпуляція.

Як всі псевдонаукові ідеї, думка про те, що БАДи можуть зміцнити наш імунітет, ґрунтується на хибному розумінні наукових досліджень.

Вітаміни, особливо А, С та Д, а також такі мінерали як цинк, дійсно грають важливу роль в функціонуванні нашого імунітету.

Але ми завжди отримуємо їх з їжі. Вони є у величезній кількості в овочах, фруктах та м’ясі.

Віце-президент Королівського коледжу сімейних лікарів Тім Баллард каже, що більшість досліджень, які підтримують ідею, що БАДи можуть покращити імунітет, проводились на людях, які мали специфічний брак певних речовин. І переносити ці результати на інших людей – неправильно.

"Єдина інформацією, що має наукове підґрунтя – цинк може попередити застуду у дітей", – каже Баллард.

Але при цьому додає, що медотологія досліджень була слабкою, це ставить результати під сумнів. На дорослому населенні ці дослідження не проводили.

Так що ж допомагає? Нічого нового не вигадали: здорове харчування та регулярні й помірні фізичні навантаження підвищують активність клітин імунітету.

Також важлива особиста гігієна.

Є наукові докази тощо, що якщо ви регулярно миєте руки, обережні при чханні або кашлі, а також тримаєте поверхні оселі в чистоті, то значно знижуєте ризики інфікування.

Що ж дійсно впливає на імунну систему?