Інспектор поліції, який забрав у чоловіка паспорт і вимагав 40 тисяч гривень заплатить тільки за експертизи


Івано-Франківський міський суд звільнив від покарання інспектора поліції, обвинуваченого у вимаганні грошей та незаконному заволодінні чужим паспортом.

У 2017 році лейтенант, інспектор відділу служби "102" управління інформаційної підтримки та координації поліції головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області розмістив в інтернеті оголошення про те, що шукає водіїв на вантажні автомобілі, пише КУРС.

Як йдеться у вироку суду, слідство не змогло встановити власників автомобілів, для яких поліцейський нібито шукав працівників. Хоча при допиті інспектор зізнався, що найняв водія для свого тестя.

За оголошенням поліцейський взяв на роботу чоловіка, який передав лейтенанту паспорт громадянина України та закордонний паспорт нібито для оформлення документів для перевезення вантажів із зони митного контролю.

Протягом червня-липня минулого року водій перевозив вантажі за трьома маршрутами, які визначав поліцейський. Але 27 липня за кермом вантажного автомобіля "MAN" на виїзді з Надвірної скоїв ДТП – зіткнувся з іншим автомобілем.

Водій залишив місце події і розповів про ДТП поліцейському. Той наказав йому повертатися в Івано-Франківськ.

В обласному центрі інспектор, погрожуючи застосуванням фізичної сили, почав вимагати у водія відшкодувати збитки за пошкодження автомобіля "MAN" під час ДТП. Поліцейський забрав у чоловіка посвідчення  водія та мобільний телефон. Пообіцяв повернути їх, а також паспорти, після повного відшкодування завданих збитків. Крім того, поліцейський змусив чоловіка написати розписку про те, що він позичив в інспектора 40 тисяч гривень.

З 31 липня до 16 серпня інспектор неодноразово телефонував до чоловіка, погрожував фізичним насильством і вимагав віддати 40 тисяч гривень. 17 серпня вони зустрілися і водій повідомив, що може віддати інспектору лише 15 тисяч гривень. Той кілька разів вдарив водія в голову.

Наступного дня, 18 серпня, потерпілий віддав обвинуваченому 15 тисяч гривень. Той повернув йому посвідчення водія та закордонний паспорт. Паспорт громадянина України та мобільний телефон обіцяв віддати  після отримання решти грошей.

У суді поліцейський свою вину визнав. Зазначив, що потерпілий працював водієм у його тестя, скоїв ДТП і мав відшкодувати збитки.

"На фоні емоцій обвинувачений забрав в потерпілого паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідчення водія та мобільний телефон та вимагав в потерпілого якнайшвидшого відшкодування. Обвинувачений визнає, що його дії були неправомірними, за що він дуже шкодує", – йдеться у вироку суду.

Суд визнав його винним у вчиненні злочинів, передбачених ст. 189 ч. 1 (вимагання з погрозою насильства) та ч. 3 ст. 357 КК України (незаконне заволодіння будь-яким способом паспортом або іншим важливим особистим документом) та призначив йому покарання – три роки обмеження волі. Однак на підставі п. "в" ст. 1 Закону України "Про амністію у 2016 році" звільнив його від відбування покарання.

Єдине, що обвинувачений має заплатити 2968 грн за проведення судових експертиз.