Інвесторів Прикарпаття позбавили від потреби платити податок на землю і місцеві податки


В Івано-Франківській області затверджено Положення про стимулювання інвестиційної діяльності з метою залучення інвестицій в регіон. Відповідне рішення ухвалила сесія Івано-Франківської облради в п’ятницю, 21 червня.

Згідно з Положенням, звернення інвесторів, у тому числі з виділення земельних ділянок, надання дозволів на спеціальне використання природних ресурсів виконавчі органи, депутатські комісії, підрозділи обладміністрації та облради розглядають у першочерговому порядку протягом не більше десяти робочих днів, інформує Інтерфакс-Україна.

Органи місцевого самоврядування можуть встановлювати інвесторам, які реалізовують пріоритетні для області проекти, що передбачають створення значної кількості робочих місць, преференції щодо плати за землю (часткове звільнення на певний строк, зменшення ставок земельного податку або орендних платежів), а також диференціювати ставки з оплати певних комунальних послуг; прискорювати процедуру при наданні дозволів на спеціальне використання природних ресурсів місцевого значення; враховувати інвестиційні пропозиції в місцевих містобудівних програмах, генеральних планах забудов населених пунктів тощо. Зокрема, в залежності від обсягу інвестицій інвесторів можуть звільнити від плати за землю: понад 50 млн грн – на один рік з одночасним сприянням в облаштуванні відповідної інфраструктури; більше 150 млн грн – на один рік і в наступні два роки – на 50% з одночасним співфінансуванням облаштування відповідної інфраструктури в залежності від кількості робочих місць; більше 250 млн грн – на два роки і в наступні три роки на 50% з подальшим відшкодуванням інвестору вартості облаштування відповідної інфраструктури.

При цьому у разі створення більше 100 робочих місць, незалежно від обсягу інвестицій, органи місцевого самоврядування можуть частково звільняти інвесторів від сплати місцевих податків і зборів.

Щоб вважатися пріоритетним для області, інвестиційний проект повинен відповідати трьом з наступних критеріїв: забезпечувати розвиток туристично-спортивної та рекреаційної індустрії, сільського господарства або іншій галузі, визнаної пріоритетною відповідно стратегії розвитку області або місцевої територіальної громади; бути виробничим; мати мультиплікативний ефект на інші галузі економіки; бути спрямованим на розвиток інфраструктури області та передбачати створення значної кількості робочих місць.

За даними Івано-Франківської обладміністрації, в 2012 році іноземні інвестори вклали в економіку області $ 50,6 млн прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), що на 3,8% більше, ніж у 2011 році. Загальний обсяг іноземних інвестицій з початку інвестування, станом на 1 січня 2013 року, становив $ 642,5 млн або $ 466,5 у розрахунку на одного жителя області.