Іспанські “конкістадори” тисячами тероризують Калуш


Калушани потерпають від небезпечного слимака з Іспанії. Користувачі в соцмережах діляться, що "рудий" не потрапив ще хіба що в деякі села Калуського району.

Ще минулого року цих слимаків калушани не бачили. Цього ж року — збирають відрами, інформують "Вікна".

Слимаки, за словами калушан, дісталися клумб на площі Героїв, музею-садиби Івана Франка в Підгірках, райлікарні, цвинтаря на Височанці. Особливий "рай" для них біля річки Сівка. А після дощу дорогою до стадіону "Хімік" їх можна побачити тисячами, зауважує Тетяна Курташ.

А Олег Володимирович додає, що слимаки з'явилися і там, де минулого року їх не було:

"Кожного вечора весь тротуар і дорога на вул. Каракая (від райлікарні до Терезів) вкриті слизькими доріжками від цих рудих лузитанських окупантів (ну і ними самими). Минулого року їх ще на цій вулиці не бачив взагалі. Така сама ситуація біля Карпатської кераміки (біля кераміки вони вже минулого року масово вилізали у вологу погоду)".

Експансію "рудих" калушани порівнюють з борщовиком Сосновського: з цим треба буде жити і боротись, а хто переможе, покаже час. Серед найоригінальніших — пропозиція Юрія Тимківа заселити їх на міське сміттєзвалище — полігон твердих побутових відходів.

Минуло десять років, відколи в Україні почали виявляти так званих іспанський слимаків (Arion lusitanicus), які потрапили на захід України із південно-східної Польщі. Вони небезпечні тим, що їдять практично всю органіку і дуже швидко плодяться та поширюються, залишаючи після себе знищені поля та городи. Ситуація набула таких масштабів, що люди почали самоорганізовуватися для боротьби із цими шкідниками.

Особливість іспанський слимаків полягає у тому, що вони їдять практично все: мертвих тварин, екскременти і навіть представників свого виду.