Історії і легенди Станиславова: Андрухович і Karbido представлять “Літографії”


20 вересня о 19:00 в Промприлад. Реновації відбудеться концерт “Літографії”, який представлять Юрій Андрухович з музикантами польського гурту Karbido.

Літографії – гравюри на камені. А ще - це назва нового всеукраїнського туру Юрія Андруховича та польського гурту Кarbido, які після перерви представить поціновувачам хорошого пост-джазу та хорошї сучасної поезії свою оновлену програму.

Концерт відбувається в рамках всеукраїнського туру “Літографій”. Івано-Франківськ  - місто, якому цілком і повністю присвячена програма, буде восьмим та передостаннім в цьому турі.

Попередні альбоми патріарха українського сучукрліту та хуліганів польського андерграунду – «Самогон» (2006, 2008), «Цинамон» (2009), «Абсент» (2012) і «Atlas Estremo» (2015) – вже означили особливий шлях цього міжнародного митецького симбіозу. На цьому шляху поетичні візії входять у неперервний діалог - а іноді й у безкомпромісну конфронтацію - з музичними інтерпретаціями. І так виникає цілком особливий “третій світ” – простір, де поезію від музики вже не відокремити.

Що особливого в проекті “Літографії”? Він цілком присвячений старому Станіславу (чи навіть і Станиславову) з його історіями й леґендами. Текстовою основою став однойменний цикл із семи віршів Юрія Андруховича, що вперше побачив світ у другій половині 1980-х і через три десятиліття раптово зазвучав оновленими сенсами.

Все це накладається на музичні імпровізації експериментального Karbido - польського експериментального гурту, який був створений в Вроцлаві як спроба синтезу пост-дзажу (або ж “кримінального джазу”, як його називають самі музиканти), електроакустики та інших музичних стилей в своєрідний “музичний театр абсурду”. В виконанні поляків ця вибухонебезпечна суміш звучить гармонійно, потужно та вітально.