Історія успіху агробізнесу


Сільське господарство одна з найактивніших і прибуткових сфер української економіки. Кожен агрохолдинг чи навіть невеликі приватні компанії прагнуть досягти висот у своїй справі, і варто сказати, їм це вдається досить непогано.

ТОП 3 історії успішних українських латифундистів

Баришівська зернова компанія

Величезне господарство є дочірнім проектом міжнародного холдингу Grain Alliance і представляє аграрну галузь в компанії, що спеціалізується на будівництві і видобутку нафти. Керівники агропідприємства стверджують, що запорукою їх успіху є європейська модель побудови бізнесу, чесність і відкритість роботи, що є рідкістю на українському ринку.

Аграрне підприємство, що починало з меленьких обсягів, сьогодні обробляє 53 тисячі гектарів земель в чотирьох областях, володіє чотирма власними елеваторами загальним обсягом зберігання в 250 тис тонн зерна і будує п'ятий. Крім цього, підприємству вдалося обзавестися власним насіннєвим заводом на 100 тонн, який побудували після демонтажу японського соєвого виробництва. Черговий амбітний проект розширив ринок збуту компанії на країну Висхідного Сонця, куди тепер активно постачають товарну сою і дозволить надавати послуги з калібрування насіння іншим аграрним підприємствам України.

Примітно, що Баришівська зернова компанія має власну агрономічну Біблію, заповіді якої засновані на досвіді і досягненнях фахівців підприємства.

Згодом компанія вирішила освоїти тваринницький напрям і придбала дві збиткові ферми, які під чуйним керівництвом, як і все до чого торкалася рука фахівців компанії перетворилися в прибутковий бізнес. Зараз 500 голів дійного і ремонтного худоби приносять не тільки прибуток, але і забезпечують роботою місцевих жителів, тому у проекту є і соціальна місія.

Компанія ні на хвилину не зупиняється на досягнутому і вже зараз будує борошномельний завод з проектною потужністю 200 тонн на добу і інноваційним італійським обладнанням, планує створення власного виробництва добрив і збільшення земельного банку мінімум удвічі.

LNZ Group

Створений в далекому 1846 році Лебединський насіннєвий завод відродився заново з приходом нового керівництва. У період проголошення незалежності України радянська система рухнула і багато підприємств прийшли в занепад. Щоб уберегти насіннєвий завод від рейдерів трудовий колектив передав директору підприємства 16% акцій, а в процесі роботи йому вдалося отримати і контрольний пакет, який дозволив утримати підприємство на плаву. Сьогодні заводом керує син колишнього керівника і продовжує розвивати тепер уже сімейну справу.

Дмитро Кравченко працює в парі зі своїм однокласником, і знав чим буде займатися вже в студентські роки. Під час навчання він написав інноваційну дипломну роботу про стимулювання збуту, використовуючи реальні приклади батьківського заводу, а відразу після випуску вирішив випробувати зібрану інформацію на практиці.

Вже тоді молодий підприємець розумів, що робити насіння цукрових буряків абсолютно невигідно, так як вітчизняний продукт просто нездатний конкурувати з більш якісними імпортними конкурентами. Підприємство поступово перетворилося з виробника в дистрибютора більш вигідного іноземного продукту. Постійні клієнти та партнери компанії часто цікавилися наявністю насінного матеріалу інших культур, крім цукрового буряка, і діяльність підприємства значно розширилася, причому без особливих витрат, так як клієнтська база і адміністративний штат напряму продажів був давно сформований.

Дистрибюторская діяльності приносила непоганий прибуток, яку вирішено було використовувати для розвитку виробничого напрямку безпосередньо на землі. Саме землеробство показало, чого не вистачає ринку - якісного посівного матеріалу, який на той момент проводився на одному підприємстві, а оброблявся на іншому. Так було заново створено виробництво замкнутого циклу, з власним вирощуванням і мережею продажів.
Сьогодні насінництво, реалізація насіння і сільськогосподарська діяльність є паралельними, але тісно пов'язаними між собою напрямами діяльності ЛНЗ. Земельний банк підприємства сьогодні становить 56 тис. га, причому спеціально його розширенням керівництво не займається, а орієнтується на зростання операційних прибутків. Старий занедбаний завод тепер процвітає і використовує новітні виробничі технології, забезпечуючи місцевих жителів робочими місцями.

Океан Інвест

Компанія займається реалізацією засобів захисту рослин, які виробляються на потужностях хімзаводів всесвітньо відомої корпорації «NANJING RED SUN CO, LTD.». Пропоновані препарати є не тільки високоефективними, але і екологічно безпечними засобами. Асортимент компанії постійно поповнюється новими складами, і здатний повністю задовольнити зростаючий попит аграріїв на якісну і безпечну продукцію.

Сьогодні компанія Океан Інвест: пропонує 28 засобів; надає клієнтам зручне мобільний додаток для ознайомлення з продукцією та підбору потрібних препаратів; присутній в 26 регіонах, володіє 12 демополях, завдяки яким можна оцінити якість і можливості пропонованого продукту. Відкритість роботи і щире бажання допомагати своїм партнерам, надаючи не тільки якісний продукт але і докладні консультації є запорукою успіху і допоможуть компанії зайняти лідерські позиції на ринку ЗЗР.