Івано-Франківщина на другому місці в екологічному рейтингу України


Журнал Фокус з'ясував, які з регіонів країни малопридатні для життя, а в яких екологічна ситуація задовільна/

Коли говорять про екологічні проблеми, людина найчастіше уявляє собі димлячі труби гігантського заводу. Однак якщо вивчити статистику МОЗ, то приходиш до висновку, що для здоров'я важлива чистота не тільки повітря, а й ґрунту, води. У Дніпропетровській області - місці скупчення промислових гігантів - виявляють менше хворих на рак, ніж на Херсонщині, що славиться землеробством. Справа в тому, що водойми області отруєні пестицидами і гербіцидами. Крім того, Дніпро приносить сюди рідкі відходи шкідливих виробництв, пише Бліц-Інфо з посиланням на Фокус.

Розмовляючи з експертами-екологами, ми звернули увагу, що європейські екологічні тренди дають знати про себе і в нашій країні. Все більше регіонів приймають програми, покликані мінімізувати шкоду, що наноситься природі, власники деяких великих підприємств вкладаються в сучасні системи очищення і утилізації відходів. Це дає надію на те, що з часом сусідство з великим хімічним або металургійним комбінатом перестане бути небезпечним для навколишнього середовища і здоров'я людини.

Як ми рахували

Скласти повноцінний рейтинг екологічного стану регіонів країни - завдання важке. В Україні дослідження ключових екологічних показників - чистоти повітря, якості питної води, забруднення грунтів і т. Д. - або регулярно не проводяться, або цих даних немає у відкритому доступі. Простий приклад: в більшості країн світу (включаючи не тільки розвинені ЄС і США, але і країни, що розвиваються Азії) стежити за станом повітря можна онлайн в режимі реального часу. В Україні ж подібні моніторинги проводяться нерегулярно, і в відкритому доступі їх результатів немає. Те ж саме стосується стану питної води, вмісту в грунтах нітратів, радіації та інших не менш важливих показників.

При складанні рейтингу ми користувалися відкритими даними Держстату, Мінприроди та МОЗ. У дослідженні взяли участь всі регіони України за винятком окупованого Криму і непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей. Також ми об'єднали дані по Києву та Київській області. Це зроблено з урахуванням того, що в інших областях статистичні дані наводять загальні показники по регіону, що включають як найбільше місто, так і сільську місцевість. Тому розділяти мегаполіс з іншими районами Київської області було б, на наш погляд, некоректно. Кожен регіон міг максимально набрати 60 балів.

До 10 балів можна було отримати за стан повітря - чим менше викидів, тим вищий бал. Ще 10 балів регіон міг отримати за рівень створення відходів I-IV класів небезпеки. Чим менше відходів, тим вищий бал. Також 10 балів регіон міг отримати за рівень викиду промисловістю забруднених вод.

Чергові 20 балів кожен регіон міг отримати за показники, побічно характеризують стан навколишнього середовища, - середню тривалість життя (10 балів) і кількість вперше виявлених онкологічних захворювань (10 балів). Варто зазначити, що Міністерство охорони здоров'я не дає показників за тривалістю життя і чисельності онкохворих для Луганської та Донецької областей. Тому цим регіонам ми поставили середнє значення - по 5 балів.

Нарешті, 10 балів область могла отримати за динаміку змін - перспективи того, що в найближчі роки екологія регіону покращиться. Ми проаналізували статистику Держстату щодо зниження або зростання обсягу промислових викидів в атмосферу в 2017 році в порівнянні з 2014 роком. За цей показник регіон міг отримати максимум 5 балів. Крім того, ми анонімно опитали експертів з екології на предмет того, що місцева влада і бізнес роблять для поліпшення екологічної ситуації в регіоні, попросивши оцінити їх діяльність за 5-бальною шкалою.

Лідером рейтингу, як і минулого разу, стала Чернівецька область (53,5 бала). Далі традиційно розташувалися західні регіони країни. Редакцію Фокуса дещо здивувало зростання позицій Харківської (45,2 бала) і Луганської областей (44,8 бала). Вони виявилися у верхній частині рейтингу. Промислові регіони мало хто сприймає як екологічно чисті. Однак рівень шкідливих викидів в атмосферу в останні роки там істотно знизився. Це відбулося головним чином через зниження поставок промислових товарів в РФ і війни на сході України. Антилідер рейтингу стали Донецька та Дніпропетровська області. Це теж більш ніж очікувано. Металургію та коксохімію, особливо в її "радянському" варіанті, важко віднести до щадних для довкілля сфер людської діяльності.

1-е місце Чернівецька область

Викиди забруднюючих речовин в атмосферу в 2017 р - 0,4 т / кв. км

Очікувана тривалість життя для обох статей при народженні в 2016 р - 73,3 року

Чернівецька область - найчистіша в Україні. Тут немає таких великих промислових комплексів, як на сході країни, і в числі головних забруднювачів навколишнього середовища числяться лише кілька підприємств: чернівецький водоканал, місцевий жиркомбінат, цегельний і бетонний заводи. Більше загрози екологи бачать в вирубці лісів, деградації грунтів і накопиченні побутових відходів.

У Чернівецькій області прийнята дворічна комплексна програма "Екологія", яка планомірно виконується. У 2018 році аналітичне бюро GMK-Center прослідкувало, як регіони використовують надходження від екологічного податку. Згідно із законом місцеві бюджети отримують від нього 55% і повинні направляти гроші на природоохоронні заходи. Виявилося, що Чернівецька область витрачає на цільові програми 58,3%, поступаючись тільки Тернопільській (там витрачають 70,2%). Для порівняння: східні регіони, у яких незмірно більше екологічних проблем, майже не використовують таку можливість для їх вирішення.

 2-е місце Івано-Франківська область

Викиди забруднюючих речовин в атмосферу в 2017 р - 14,3 т / кв. км

Очікувана тривалість життя для обох статей при народженні в 2016 р - 73,7 року

В Івано-Франківській області, як і в усій Західній Україні, найбільше населення скаржиться на агропромислові холдинги, зазначає Людмила Циганок, керівник проектів "ECOBUSINESS. Екологія підприємства" і "ЕКОтрансформація". При цьому викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в порівнянні з 2016 роком збільшилися на 0,8%. Найбільшим забруднювачем повітря залишається Бурштинська ТЕС, на яку припадає 80% викидів.

Сьогодні в області експлуатують 16 постійних звалищ і полігонів твердих побутових відходів. Найбільші полігони області розташовані поблизу Івано-Франківська, Калуша, Коломиї, Долини, Надвірної. Найбільше відходів складують на івано-франківському полігоні ТПВ. Незважаючи на це, регіон є одним з найбільш екологічно чистих у країні.

Однак деякі місцеві жителі цього не цінують. Навесні 2018 го розгорівся скандал, коли стало відомо, що побутове сміття викидають прямо в річки.

 3-е місце Рівненська область

Викиди забруднюючих речовин в атмосферу в 2017 р - 0,5 т / кв. км

Очікувана тривалість життя для обох статей при народженні в 2016 р - 71,6 року

Незаконна розробка родовищ бурштину закономірно призвела до повномасштабної екологічної катастрофи в області. "Така видобуток бурштину - це біда. Але треба розуміти, що жодного правдивого еколога туди не пустять", - коментує Олена Кравченко, виконавчий директор громадської організації "Екологія. Право. Людина". У підсумку це призводить до того, що оцінити в повній мірі нанесену довкіллю шкоду неможливо. На думку громадських діячів, обсяги видобутку "сонячного каменю" доходять до 300 тонн в рік. Експерт уточнює, що масштаби знищення лісів через видобуток бурштину неминуче призводять до зміни екосистеми всього регіону.

У той же час дерева вирубуються не тільки через "бурштинової лихоманки". В регіоні нарівні зі старателями орудують "чорні лісоруби", котрі займаються нелегальною заготівлею деревини. За оцінками екологів, найбільше дерев вирубується саме в Рівненській і Житомирській областях, а не в Карпатах.

Далі йдуть: Тернопільська, Закарпатська, Волинська, Харківська, Луганська, Львівська, Хмельницька, Сумська, Черкаська, Вінницька, Одеська, Житомирська, Полтавська, Чернігівська, Миколаївська, Запорізька, Херсонська, Кіровоградська, Київська, Донецька, Дніпропетровська області та АРК.