Івано-Франківщина: вибори у Олешанській ОТГ відбуваються без суттєвих порушень та при низькій явці виборців


Станом на 14 годину явка виборців на виборчі дільниці у Олешанській ОТГ, за інформацією з ТВК, становить 27%. Суттєвих порушень, які могли б в плинути на хід і результати голосування спостерігачами ОПОРИ, наразі не виявлено.

Представники ОПОРИ виявили один факт порушення правил ведення передвиборної агітації, а саме порушення заборони на здійснення агітації у день голосування. У селі Озеряни Тлумацького району зафіксовано білборд, на якому розміщений агітаційний матеріал одного з кандидатів на посаду сільського голови Олешанської об’єднаної територіальної громади. Це порушує встановлену частиною 2 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори» заборону на здійснення агітації після 24 години останньої п’ятниці перед днем голосування.

Крім того, дві дільничні виборчі комісії не змогли вчасно відкрити для голосування виборчі дільниці № 260816 та №260805, які розташовані  у селах Олеша і Долина. Цим вони порушили вимогу частини 1 статті 77  Закону України «Про місцеві вибори», яка передбачає, що голосування проводиться з 8 години. Проте, це порушення не перешкодило реалізувати право голосу виборцями, які прибули на дільницю на 8 годину. Після нетривалого очікування і відкриття виборчої дільниці вони змогли проголосувати.

Довідково:

30 квітня у Івано-Франківські області відбуваються перші вибори сільського голови та депутатів сільської ради Олешанської об’єднаної територіальної громади. Участь у виборах беруть 8 політичних партій, які висунули 71 кандидата у депутати, та 8 кандидатів, що балотуються у депутати шляхом самовисування. На посаду сільського голови претендує двоє кандидатів, які балотуються шляхом самовисування