Івано-Франківськ почув колоритне гуцульське слово і лемківську пісню


15 жовтня в малій залі Івано-Франківської обласної філармонії, в рамках V літературного фестивалю «Покрова» ім. Тараса Мельничука. відбувся вечір лемківської пісні та гуцульської поезії.

Май файна (найкраща), верства (однолітки), калічковатий (трохи каліка), корнєти (будити зі сну), гинути(сильно чогось хотіти), йо(так) – ось маленький перелік колоритних слів від косівського поета Василя Шкургана.

Мирослав Лаюк у віршах поєднав сучасність та свої дитячі спогади. «Можливості», «Стара лемківська церкво», « Тренос дідової хати» спонукали задуматись про вічне.

Поезія тісно перепліталась  з самобутньою лемківською піснею, що звучала у виконанні Галини Баранкевич, Вілі Чупака та тріо «Розмаріца».

Однією з родзинок стали вірші для дітей і дорослих від Івана Андрусяка: «Чакалка», «Несправжнє село», «Присвята Гураму Петріашвілі».

Під завершення було представлено альманах «26 на Покрову». Структура видання схожа на анкету: коротка біографія автора, два найважливіші досягнення в житті, і міркування про творчість Тараса Мельничука.

Організатор фестивалю Василь Карп’юк подякував всім присутнім і пообіцяв підтримувати високий рівень заходу.

Галина  Бородайкевич