Івано-Франківськ претендує на звання велосипедної столиці


В Україні на звання велосипедної столиці претендує Івано-Франківськ.

Там планують пересадити на ровер кожного п’ятого мешканця і це могло б розвантажити місто від заторів, йдеться в ТСН.

5 відсотків жителів Івано-Франківська вже пересіли на ровери. Це більше, ніж у будь-якому обласному центрі України. А коли вони збираються разом -  

Київ пережив велодень: у центрі каталися п’ять тисяч велосипедистів
масштаби велоруху вражають. Поки автівки стоять, на велодоріжках активно крутять педалі. Дід Андрій давно зрозумів -  ровером швидше, ніж громадським транспортом або власним авто. Каже, Івано-Франківськ завжди був містом роверів, а тепер це ще й страшенно модно. Костянтин, наприклад, користується велосипедом не залежно від пори року і погоди.

В Івано-Франківську нині протяжність велодоріжок 12 кілометрів. Мережу планують розбудовувати, аби вона покрила все місто. У Франківську немає великих магістралей, небезпечних розв’язок, що приваблює велосипедистів. Івано-Франківськ досить компактне місто: від найвіддаленішого району до центру міста 3-5 кілометра - це означає, що в будь-якій точці можна бути впродовж 15 хвилин і комфортно припаркуватися. Більшість магазинів, перукарень, банків, державних установ мають парковки для двоколісного транспорту.

На велосипеди пересідають навіть кав’ярні. Михайло Фіцик конструював вантажний велосипед, аби підвозити продукти на пішохідній вулиці. «

Молоко привозимо, воду, лимонад, лід, фрукти. Це абсолютно робоча конячка», - хизується Михайло.  

Велосипедний рух в Івано-Франківську активно почав розвиватися 5 років тому. Мирослав Федорків каже, для комфорту велосипедистів вони з-за кордону привозять дрібнички, що покращують комфорт - підпурка дозволяє не злізати з ровера, поки на світлофорі чекаєш на зелений.

Що кращою стає інфраструктура, то більше людей пересідають на велосипеди, каже Мирослав. Одних з маркерів, що місто дружнє до велосипедистів, це коли двоколісними масово починають керувати дівчата і жінки з дітьми. До цього рівня безпеки Івано-Франківськ поки що не дотягує.

«Якщо велосипедами буде рухатися від 15% до 20%  населення - це буде хороший європейський показник рівня Німеччини, Швеції», - каже мер міста.  

До речі, крадії вже визнали Івано- Франківськ велосипедною столицею. За минулий рік тут поцупили 150 велосипедів. Навіть мер став їхньою жертвою. У Мар’яни велосипед за 20 тисяч гривень вкрали з-під Ратуші серед білого дня. Однак вона не уявляє свого життя без двоколісного, тому прийшла вибирати новий. Велосипед змінив її спосіб життя і гардероб. На велики пересіла майже вся родина. Мар’яна навіть продала авто, бо велосипедом швидше. «Автомобіль стояв без діла. В ньому відпала необхідність у місті», - переконує дівчина.  

Якщо Мар’янин приклад наслідує кожен 5 житель міста, Івано-Франківськ стане велосипедною столицею України.