Івано-Франківськ у трійці лідерів розвитку е-демократії


Київ, Івано-Франківськ і Львів опинилися в трійці лідерів рейтингу за рівнем розвитку електронної демократії в місті серед обласних центрів України.

Відповідні результати дослідження індексу міської е-демократії представила експерт Центру Розвитку Інновацій Анна Ємельянова в рамках експертного форуму, присвяченого питанням розвитку електронної демократії в країні, пише Уніан.

Зокрема, у даному дослідженні взяли участь 22 обласних центри, а також Маріуполь та Сєвєродонецьк та шість додаткових міст - Буча, Ірпінь, Кам'янське, Краматорськ, Слов'янськ та Павлоград.

Зайняти лідируючі позиції Києву суттєво допомогла наявність е-консультацій, якісне становище по громадському бюджету та активне залучення місцевих жителів. Івано-Франківську допоміг високий рівень результативності інструментів е-демократії, кількість залучених активних користувачів. В цілому, всім містам є куди рости, цей індекс показує містам напрямок розвитку», - прокоментувала результати дослідження Ємельянова.

Згідно з дослідженням, близько 58% міст мають високі показники за наявністю фінансування, а також затверджені стратегії і програми цифровізації, інформатизації, е-демократії; 25% міст мають високі або середні показники якості нормативно-правового регулювання (в частині е-участі) електронних звернень, петицій, консультацій і громадського бюджету.

При цьому, Київ та Івано-Франківськ залучили найбільшу кількість користувачів електронної демократії серед інших міст; Полтава, Дніпро, Рівне та Ужгород зайняли лідируючі позиції за рівнем відкритості IT-рішень е-демократії, а Івано-Франківськ, Суми, Кам'янське, Хмельницький і Дніпро отримали найвищі бали на підставі реалізованих е-петицій, консультацій, звернень, а також реалізованих проектів громадського бюджету.