Івано-Франківська ДПІ проводить звірку об’єктів житлової нерухомості


Фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості, мають можливість провести звірку з плати податку щодо кількості об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у їх власності, та розміру житлової площі таких об’єктів, – повідомив начальник відділу адміністрування майнових податків Івано-Франківської ДПІ ГУ Міндоходів в Івано-Франківській області Любомир Козінчук.

За його словами, для проведення звірки необхідно звертатися до Центру обслуговування платників податків Івано-Франківської ДПІ за адресою: вул. Незалежності, 20, оперційний зал № 3, стіл 9, або за телефоном 55-24-76. Звірка даних відбуватиметься до 31 грудня 2013 року (включно). Проведена звірка дозволить уникнути розбіжностей між отриманими даними та даними платника податку при адмініструванні цього податку у 2014 році. Для встановлення достовірності нарахованого податку громадянам необхідно мати при собі оригінали документів, що підтверджують право власності на об’єкт житлової нерухомості.

Любомир Козінчук також зауважив, що у результаті запровадження нового податку переважна більшість українців не зазнає додаткових фінансових витрат. Адже, відповідно до підпункту 265.4.1 пункту 265.4 статті 265 Податкового кодексу України, передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно. Зокрема, база оподаткування об‘єкта житлової нерухомості для громадян зменшується:

а) для квартири/квартир, незалежно від їх кількості - на 120 кв.м. житлової площі;

б) для житлового будинку/будинків, незалежно від їх кількості – на 250 кв. м. житлової площі;

в) для різних видів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – на 370 кв.м. житлової площі.

Посадовець також наголосив, що норма Закону про перенесення строку запровадження податку на нерухоме майно з 2013 на 2014 рік не стосується юридичних осіб.