Івано-Франківська лікарня отримала обладнання на 100 000 гривень


Обласна дитяча лікарня отримала нове обладнання на суму 100 тисяч гривень. Його подарували благодійники.

Офіційна передача благодійної допомоги відбулася 19 лютого. Місцеві лікарі і їх маленькі пацієнти отримали два апарати фототерапії народжених та пульсоксиметр для вимірювання рівня кисню в крові. Це дозволило збільшити можливості відділення, яке за рік роботи рятує життя понад 300 малятам з усієї області з вагою при народженні від 500 грам.

В інформаційному полі про передчасно народжених говорять лише раз на рік – у Всесвітній день передчасно народжених дітей. Однак ця проблема занадто масштабна і потребує набагато більше уваги. За статистикою щороку в Україні на світ раніше терміну з’являються до 10% дітей, і лише 85% з них виживають. З кожним роком лікарям вдається покращувати цей показник, проте проблем, над якими треба працювати, ще доволі багато: необхідне оновлення технічної бази, постійне підвищення професійного рівня лікарів, навчання майбутніх мам та психологічна підтримка батьків в різних складних питаннях.

Допомога новонародженим стала можливою завдяки національній програмі «Orange Days» від Лінії магазинів EVA.

Пульсоксиметр дозволить вимірювати рівень кисню в крові немовлят, тобто те, наскільки гемоглобін в крові є насиченим. Цей показник дуже важливо постійно контролювати, адже одна з найбільш поширених патологій у передчасно народжених – це нестача кисню в крові.

«Для кожної мами важливо вміти визначати основні симптоми хвороб, які можуть проявитися вдома, для того, щоб надати дитині першу допомогу. Але боротьба за життя починається вже тут, у стінах відділення, за допомогою професійних лікарів та сучасного медичного обладнання. 80% з передчасно народжених дітей поступає до нас у тяжкому стані.  Без спеціального догляду та лікування у таких діток фактично майже немає шансів дібрати вагу та вижити, а у зв’язку з критично низьким фінансуванням медустанов лікарня оснащена далеко не усім необхідним для підтримки життя цих малят. Ми дуже раді, що у нас є партнери як Лінія магазинів EVA, які готові підтримувати працездатність та життєдіяльність відділення. Це допомагає нам щороку збільшувати кількість врятованих життів», - поділилася заступник головного лікаря Лідія Матвіїв.