Івано-Франківська обласна рада проголосила 2020 Роком пам’яті депортованих українців


2020 рік на Прикарпатті оголосили «Роком пам’яті депортованих українців у ХХ столітті».

Таке рішення під час 33-ї сесії прийняла Івано-Франківська обласна рада.

Як пояснив депутат облради, історик Сергій Адамович, у наступному році виповнюється 80-річниця початку масової депортації українців. Тож пропонується присвятити 2020 рік вшануванню цих подій. 

 «В 1939 році сюди прийшли так звані «перші совіти» і вже у вересні-жовтні  вони почали опрацьовувати документи по виселенню категорій, які вони вважали небезпечними. Людина могла бути репресована за те, що була священником, так званим «куркулем» чи належала до інтелігенції. Масові депортації почалися з 1940 року. В нашій області постраждали близько 500 тисяч людей. Це прикарпатці, які були розстріляні, ув’язнені, депортовані. Окрім того, що людей виселяли в Сибір, Казахстан та на північ, наша область співпережила трагедію депортації лемків. До сьогодні ці люди не мають статусу примусово переселених. І третя категорія постраждалих, коли прикарпатських селян примусово змушували переїздити в південні регіони країни. Цілими селами люди їхали в Херсон, Миколаїв», - пояснив доповідач.

Як запевнив історик, вже є напрацювання, як провести цей рік, починаючи з пам’ятних знаків і закінчуючи списками постраждалих, виданням наукових праць, та музеєм депортації в Брошневі.

Відтак, 63 депутати підтримали такий проект рішення. 

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!