Івано-Франківська обласна рада виступила проти будівництва міні-ГЕС дериваційного типу


До 1964 року в Івано-Франківській області працювало 15 малих ГЕС. Проте, через введення в дію Бурштинської ТЕС, їхня робота була поступово припинена.

До 1964 року в Івано-Франківській області працювало 15 малих ГЕС. Проте, через введення в дію Бурштинської ТЕС, їхня робота була поступово припинена.

На даний час в області діють чотири малі ГЕС. Це Снятинська ГЕС – відновлена у 2004 році, Золотолипська ГЕС – відновлена і запущена у грудні 2011 році, Пробійнівська ГЕС №1 – новозбудована у 2009 році і Пробійнівська ГЕС №2, введена в дію нещодавно, 11 червня цього року.

На сьогоднішній сесії Івано-Франківської обласної ради депутати розглянули питання будівництва на Прикарпатті міні-ГЕС.

За словами депутата облради Юрія Романюка, ніхто не проти альтернативної енергетики, але проти варварського впровадження такої енергетики. Зокрема, він запропонував вважати недоцільним проектування і будівництво міні-ГЕС дериваційного типу на річках Івано-Франківської області. Романюк наголосив, що хоче не допустити будівництва тільки дериваційних ГЕС – ГЕС із запровадженням спеціального відведення води від русла річки в різних цілях каналом або системою водоводів.

Як приклад варварського методу будівництва, депутати наводять будівництво Дзембронівської міні-ГЕС. Минулого року місцеві жителі виступили проти її будівництва. Як з’ясувалося пізніше, будівництво Дзембронівської ГЕС відбувалося з відхиленнями від проекту – напірний трубопровід було розташовано в руслі річки Дземброня. У березні 2012 року будівництво цієї ГЕС зупинили.

Проте заступник голови облради Остап Дзеса позитивно відзначив новозбудовану Пробійнівську ГЕС №2. Тут облаштовано берегоукріплення та безпечний рибохід, встановлено датчик рівня води на водозаборі з можливістю фіксації даних. Станція працює в автоматичному режимі, тобто відключається при зниженні рівня води у річці. Також облаштовано рибозахисний пристрій електроградієнтного типу, а трубопровід прокладено в грунті.

Після тривалого обговорення, депутати Івано-Франкіської обласної ради доповідь представників ОДА взяли до відома і підтримали пропозицію Юрія Романюка.

До теми: На Прикарпатті працює 4 міні-ГЕС