Івано-Франківська область отримає 8,5 мільйонів гривень на вирішення соціальних питань


У деяких ЗМІ було опубліковано недобросовісну інформацію щодо розподілу коштів Державного бюджету. Йдеться про розпорядження № 472-р «Про перерозподіл деяких видатків та передачу бюджетних призначень, передбачених у 2013 році Міністерству фінансів», яке Уряд прийняв 3 липня 2013 р. із метою вирішення ряду важливих соціальних питань.

Про це кореспондентові "Бліц-Інфо" повідомили в Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

Зазначене рішення Кабінет Міністрів прийняв абсолютно законно і прозоро на виконання завдань економічного та соціального розвитку регіонів. Тому свідоме перекручування змісту рішення є нічим іншим як провокацією, спрямованою проти інтересів народу України та намаганням дискредитувати дії Уряду.

Так, згідно з рішенням, бюджетні призначення були перерозподілені в обсязі 2,138 млрд. грн., в тому числі на фінансування державних капітальних видатків у сумі 1,79 млрд. гривень: будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» (збільшено на 50 млн. грн.), придбання медичного автотранспорту та медичного обладнання, здійснення інших заходів щодо соціально-економічного розвитку ряду областей України.

Зокрема, на соціально-економічний розвиток регіонів: у вигляді субвенції спрямовано 348 млн. грн.; у вигляді державних капітальних видатків – 393 млн. грн. І ці кошти призначені для капітального ремонту дитячих садків, шкіл, об’єктів культури, закладів охорони здоров’я, об’єктів комунального господарства, ремонт та утримання вулиць і доріг.

Невже виділення фінансування на такі важливі соціальні потреби можна назвати «розпилом коштів», як це стверджують деякі «активісти»? Може, саме додаткові субвенції регіонам на будівництво та ремонт навчальних закладів вони називають «розпилом»? Чи необхідність будівництва метро, дороги або лікарні викликає у них сумнів? Чи культура в Україні не потребує фінансової підтримки?

Наведемо деякі цифри, які красномовно свідчать про соціальну спрямованість рішення Кабінету Міністрів.

Так, згідно з розпорядженням Крим отримає субвенції для проведення реконструкції полігона твердих побутових відходів в Алушті (16,6 млн. грн.), будівництва каналізаційних мереж у с. МіжводнеЧорноморського району (майже 47 млн. грн.), для реконструкції каналізаційних очисних споруд усмт Чорноморське (15 млн. грн.).

У Волинській області буде проведено комплекс заходів із запобігання підтопленню населених пунктів та сільськогосподарських і лісогосподарських угідь – на ці цілі буде виділено 20 млн. грн. 

Івано-Франківська область отримає 1,35 млн. грн. для капітального ремонту Будинку культури усмт Ворохта, 1,85 млн. грн. — для капітального ремонту дитсадка у місті Ворохта, 5,5 млн. грн. – на завершення будівництва Яремчанської загальноосвітньої школи I-III ступеня № 2 тощо.

Севастопольська міськдержадміністрація отримає, зокрема, 1,584 млн. грн. для оплати придбаного у 2012 році медичного обладнання (рентгенологічного та апаратів ультразвукової діагностики) вітчизняного виробництва.

Відповідно до розпорядження, 50 млн. грн. виділено для будівництва дільниці Куренівсько-Червоноармійської лінії Київського метрополітену від станції «Виставковий центр» до Одеської площі у Голосіївському районі Києва та 21,8 млн. грн. - для оплати за виконані торік роботи з будівництва Дніпропетровського метрополітену та коригування проекту «Будівництво першої черги метрополітену в м. Дніпропетровську».

Вінницькому національному аграрному університету, згідно з рішенням, буде виділено 5 млн. гривень для капітального будівництва; для завершення будівництва інформаційно-бібліотечного центру Донецького національного технічного університету – направлять 8 млн. гривень.

На реконструкцію будівлі лікувального корпусу Міжнародний дитячий центр «Артек» отримає 40 млн. грн.

Разом з цим, Кабінет Міністрів перенаправив 228,65 млн. на розвиток української культури. Зокрема, для розвитку українського кіно виділено 40 млн. грн., для здійснення заходів з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка – 90 млн. грн., для здійснення заходів з підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі – майже 48 млн. грн., для придбання україномовних книг – 10 млн. грн., а для реконструкції та капітального ремонту комплексу споруд Національного музею Тараса Шевченка у м. Києві – 40 млн. грн.

Уряд тримає під контролем питання протипаводкового захисту територій регіонів України. З цією метою направлено 32 млн. грн. для комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області.

Крім того, виділено кошти на виконання державою функцій з міжнародної діяльності: заходи пов’язані з головуванням України в ОБСЄ (30 млн. грн.), облаштування міжнародних автомобільних пунктів пропуску (23,17 млн. грн.), забезпечення повноцінного функціонування закордонних дипломатичних установ (10 млн. грн.).

Очевидно, що твердження про «розпил коштів» є абсолютно неаргументованим, маніпулюванням як фактами, так громадською свідомістю.

Не відповідає дійсності й інформація про те, що Уряд не виконав доручення Президента від квітня поточного року про забезпечення безперебійного фінансування «Охматдиту». Зазначимо, що затверджений обсяг бюджетного призначення на 2013 рік на ці потреби становить 95 млн. грн. На даний момент із держбюджету ці видатки профінансовані у повному обсязі – тобто 95 млн. грн. Більше того, зараз Кабінет Міністрів додатково виділив ще 50 млн. грн. Слід зазначити, що Прем’єр-міністр України Микола Азаров є головним ініціатором і послідовним контролером будівництва нового корпусу «Охматдиту», і питання безперебійного фінансування для нього є принциповим.

Звинувачення в адресу Уряду щодо виділення коштів на реконструкцію транспортної розв’язки на Поштовій площі чи розширення Паркової дороги у Києві також «шиті білими нитками», оскільки йдеться не про одноосібний інтерес того чи іншого чиновника, а про забезпечення потреб громади. Наприклад, у результаті реконструкції розв’язки на Поштовій площі буде спрощено дорожній рух для водіїв та створені умови для пішоходів – там з’явиться пішохідна вулиця. Нагадаємо, що до цього уже було збудовано ряд успішних транспортних розв’язок: біля станції метро "Дніпро", на перетині проспекту Науки і Столичного шосе, автомобільний рух з лівого на правий берег через Дарницький міст тощо. А необхідність розширення Паркової дороги теж не викликає сумнівів: всі водії, які користуються цією дорогою, розуміють всю обґрунтованість таких дій.

Недолугі закиди на адресу Уряду і щодо будівництва VIP-терміналу аеропорту «Бориспіль», адже він використовуватиметься не стільки для українських посадовців, а й для прийому офіційних делегацій з-за кордону, візити яких останнім часом почастішали.

Виходячи з вищезазначеного, Кабінет Міністрів заявляє, що всі видатки, передбачені зазначеним розпорядженням, є обґрунтованими та будуть спрямовані на розв’язання нагальних проблем соціально-економічного розвитку країни.

Уряд сподівається, що у подальшому журналісти і редакційні колективи будуть більш відповідально підходити до підготовки та розміщення такого роду інформації.