Івано-Франківська облрада до 90-річчя ОУН відзначить сто осіб ювілейною відзнакою


Івано-Франківська обласна рада продовжує інформаційно-просвітницьку кампанію до ювілейних дат української історії. Зокрема, у рамках відзначення на Прикарпатті Року ОУН в обласній раді замовили виготовлення сотні спеціальних відзнак.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич каже, що цього разу над дизайном працювали спільно з геральдистами.

«Ми врахували, що при наших попередніх зусиллях у соцмережах лунали критичні зауваження, тож цього разу співпрацювали з відповідними геральдичними товариствами, які роблять це на професійній основі. На жаль, через новорічно-різдвяні свята не встигли виготовити її до кінця січня – якраз до 90-річчя першого Конгресу українських націоналістів. Тим не менш, вже її замовили. Відзначатимемо людей, які боролися за українську незалежність чи зараз докладають зусилля для розбудови нашої незалежності. Окрім того, також як і до сторіччя ЗУНР, хочемо відзначити прикарпатців, які в різних галузях сприяють вивченню та висвітленню цієї теми», - зауважив очільник депутатського корпусу.

Загалом планують виготовити сотню таких відзнак. За словами Олександра Сич, також замовили значки, які вручатимуть представникам делегацій під час візитів до обласної ради. Але це вже більш сувенірно-подарункова продукція, яка буде нагадувати, що 2019 на Прикарпатті проголошений Роком ОУН. Щодо вручення медалей, то список претендентів на відзнаку наразі не визначений.

«Відзначимо кращих представників прикарпатського краю, як це і передбачено у положенні про відзнаки обласної ради. Хоч до нас звертають і з інших областей, аби відзначити вихідців з Прикарпаття. І навіть міжнародні комбатанські інституції… Наразі це питання вирішуємо. Хоч, зрозуміло, що ми не можемо собою підмінити державу. Але намагаємось заповнити наявні пробіли. Треба відзначити, що сьогодні українська центральна влада рухається у правильному напрямку щодо відновлення національної пам’яті. Бо вона є нормальною підвалиною для перспективного розвитку будь-якої нації. Всі держави в Європі в певний момент це проходили. В той же час,  часто вони мають суто декларативний характер. Через цю декларативність ми, Івано-Франківська обласна рада намагаємось зробити все від нас залежне, аби ювілейні дати відзначити належно», - підкреслив Олександр Сич.

Зокрема, нагадує голова обласної ради, минулого року в області відзначали століття ЗУНР та УНР. Перед тим - 75-річчя УПА.

«Незважаючи на постанови про відзначення століття УНР та ЗУНР від центральної влади, масштабних заходів не було. В той же час, з польського боку, не враховуючи відмінного трактування подій 18-19 років, століття своєї держави відзначали набагато масштабніше.  Знаючи, що наші загальнонаціональні органи цього робити не будуть, ми намагалися на обласному рівні гідно відзначити цю дату, залучивши відповідні структури - чи то управління культури, чи то обласні музеї. А ми, обласна рада, з свого боку надавали підтримку та виділяли кошти. Була також проведена вагома історико-просвітницька кампанія. Загалом, ми це робимо системно – була кампанія до 75-річниці УПА, яка включала відзнаки, нагородження та інше, аби тих нечисленних вояків гідно вшанувати», - зазначає свободівець.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!